Men først skal Tromsdalstinden bestiges under Tromsø Skyrace.

Hovden og Messel er verken som vanlige sykkelturister eller vernepliktige å regne. De hadde sjansen til å reise hjem fra Kirkenes til henholdsvis Oslo og Stavanger med fly. Deres tjeneste ved Grensejegerne i Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) var tross alt over, men både Hovden og Messel hadde sine egne planer.

– Vi var enige om at den siste turen hjem skulle vi ta med sykkel og den skulle gå langs kysten slik at vi fikk oppleve naturen på en ordentlig måte, sier Hovden til iTromsø.

Vel anvendte dimmepenger

Dimmepengene, vel 33.000 kroner, gikk med til utstyr og resten brukes på vei nedover. Hittil har de syklet i ni dager siden de startet i Kirkenes. Det er en distanse på vel 90 kuperte mil.

– Det er klart at det er langt, men vi har møtt overraskende mange som er ute på lignende turer. En franskmann vi møtte skulle sykle fra Paris til Nordkapp ... og tilbake!

FØRSTE BILDE: Dette er det første bildet på Hovden og Messels instagramkonto Foto: Privat

Bakgrunnen for turen var en motreaksjon på den militære disiplinen de hadde levd under det siste året.

– I en militær hverdag har man mange plikter og mange overordnede, så jeg følte det ville være litt spennende å gjøre akkurat som vi selv ville ei stund, sier Hovden.

– Så nå er alt opp til oss selv; når vi skal stå opp, hvor lenge vi skal sykle og når vi skal spise. Det er en viss forandring, sier Messel.

Selvdisiplin

Friheten til tross, en viss selvdisiplin må til skal man sykle Norge på langs. Hittil har de bare lagt bak seg et eneste fylke, og enda er det 190 mil til de er ute av Nord-Norge. Men det er bekymringer de ikke trenger å forholde seg til nå. Nå skal de nemlig tilbringe seks dager i Nordens Paris på besøk hos tromsøværingen Ola Ørjavik, en romkamerat fra GSV.

– Jeg tror det blir godt for dem å få hvile seg litt – det er jo ingen vanlig søndagstur de er ute på.. Dessuten er det jo hyggelig å ha dem på besøk, sier Ørjavik.

– Gårsdagens etappe da jeg visste at det sto ei ordentlig seng og ventet på meg, var nok en av høydepunktene på turen, sier Messel.

ON THE ROAD AGAIN: Einar Hovden foreviget ikke langt unna Tana bru. Foto: Privat

Verten har også meldt Hovden og seg selv på Tromsø Skyrace.

– Jeg ble spurt om jeg ville være med, men takket høflig nei, sier Messel med et smil.

– Heldigvis skal vi bare løpe et av de kortere løpene, opp til Tinden, forklarer Hovden.

Bor på et stabbur

Men etter ei uke på det luksuriøse stabburet hos familien Ørjavik i Røstbakken er det tilbake til landeveien. Mens de andre fra bataljonen har kjøpt seg tur til Rhodos og andre eksotiske steder for dimmepengene, står nå Senja, Lofoten, Bodø, Trondheim og til slutt Oslo på Hovden og Messels reiseplan.

– Det finnes jo ikke noe finere enn Norge, i hvert fall når man er heldig med været, sier Messel.

– Og det har vi vært! Vi fikk jo ikke regn før i morges. Det var godt timet!, skyter Hovden inn.

Nå kan man vel ikke regne med å ha like god timing (eller flaks, som vi andre kaller det) hele veien, men verken vær, distanser eller tida ser ut til å bekymre de to uortodokse sykkelturistene.

– Man får en litt annen mentalitet når man sykler. Da vet man at det blir å ta tid, så da kan man like gjerne nyte turen, sier Hovden og smiler.

– Dessuten er det jo nå vi har anledning til å gjøre syke ting som dette, avslutter Messel.

Turen deres kan du følge på instagramkontoen @le.tour.de.dim.