Edit (19) plukket ut til «landslaget» for orkestermusikk-studenter

Edit Machlik (19) fra Tromsø har lenge utmerket seg som sjakkspiller på toppnivå. Nå er hun plukket ut som kontrabassist til årets utgave av Ungdomssymfonikerne.

MULTITALENT: Edit Machlik og tvillingsøsteren Monika har utmerket seg både innen sjakk og fotball. I sommer deltar Edit også med Ungdomssymfonikerne på Elverum.Foto: Morten Minothi Kristiansen

pluss

Ungdomssymfonikerne ble grunnlagt i 1973 med målsettingen om å gi unge musikere erfaring på vei mot en profesjonell karriere innen klassisk musikk.

Orkesteret består av rundt 100 ungdommer og settes sammen på nytt hvert år. Studentene plukkes ut på grunnlag av prøvespill, og av årets 311 søkere fra til sammen 16 land, fikk 116 studenter plass.

En av dem er Tromsø-jenta Edit Machlik (19), som er den eneste deltakeren fra fylket og byen.

– Jeg deltok også både på sommerkurset i fjor og vinterkurset i år, så jeg er her for tredje gang nå, forteller den lovende kontrabassisten.

LES OGSÅ: Vi er faktisk ikke helt sikker på hva olsok er, men feire den må vi jo!

Springbrett

Ungdomssymfonikerne regnes som en verdifull utdanningsinstitusjon for orkestermusikere, og rundt halvparten av Norges profesjonelle orkestermusikere har tidligere deltatt på kurset.

Machlik er usikker på om hun vil følge en profesjonell orkesterkarriere.

– Jeg vil ikke utelukke noe, men er her først og fremst for å ha det gøy. Det er mange som deltar på kurset flere år på rad, så det har blitt et bra miljø, sier hun.

Kurset foregår på Elverum folkehøgskole og varer i tre uker. Studentene øver sammen i 8–9 timer hver dag, i tillegg til kammermusikk og egenøving.

LES OGSÅ: Operastjernen skiftet kjønn (for abonnenter)

Musikalsk familie

Machlik har bemerket seg som både sjakk- og fotballspiller, men er langt ifra noen nykommer innen klassisk musikk av den grunn.

– Jeg var 7 år da jeg begynte, så jeg har holdt på en stund, forteller hun.

Hun forklarer at mye av den klassiske innflytelsen kommer fra foreldrene.

– Alle i familien spiller et instrument. Min far spiller i symfoniorkester, og min mor spiller fiolin, sier Malich

Tvillingsøsteren Monika har også tidligere vært kursdeltaker med Ungdomssymfonikerne, men valgte denne sommeren å prioritere fotball, noe begge søstrene har drevet aktivt med i tillegg til sjakken og musikken.

Musikkstudier

Multitalentet har tidligere skolegang fra Norges Toppidrettsgymnas, men starter til høsten med studier på musikkonservatoriet i Tromsø.

– Jeg kommer nok til å gå for en utøvende studieretning innen klassisk kontrabass.