Etter å ha vært borte fra byen og sine venner i film- og teatermiljøet siden mars, kom 26-åringen tilbake til Tromsø mandag ettermiddag. På Langnes hadde flere titalls personer møtt opp for å ta imot og overraske ham.

Ubeskrivelig tøft

Jabaly ble rørt av mottakelsen han fikk ved ankomsten.

– Ingen ord kan beskrive hva jeg føler i dette øyeblikket. Jeg hadde virkelig ikke sett for meg at alle skulle komme hit. Jeg er veldig glad, forteller en tydelig rørt Mohamed Jabaly.

– Å være langt borte fra alle disse fantastiske folkene. Jeg kan ikke beskrive hvor tøft det har vært, fortsetter han.

Noe av det tøffeste med å være borte, var ikke å vite hva som skulle skje fremover. Han visste ikke om han ville få lov til å komme tilbake til Norge, eller når det eventuelt skulle skje.

– Det har vært veldig stressende, og veldig kaotisk ikke å vite hva som skal skje. Det betyr mye for meg å komme tilbake hit, forteller han.

Trøblete vei

Det var i 2014 at Mohamed Jabaly kom til Tromsø for første gang i forbindelse med NUFF (Nordisk Ungdoms Filmfestival). Mens han var her, ble grensen inn til hans hjemby, Gaza, stengt. Han kunne derfor ikke komme seg hjem igjen. Han fikk til slutt kunstnervisum, og lov til å oppholde seg i Norge. I løpet av perioden han var her, fikk han jobb og kjæreste i byen.

Da kunstnervisumet gikk ut, forsøkte han å søke om arbeidsvisum, for å jobbe som filmskaper i Tromsø. Han fikk avslag fra Utlendingsnemnda på grunn av at han ikke hadde utdanning som filmskaper. Da han fikk avslag, måtte han dra ut av landet. Siden mars har han oppholdt seg i London.

Nå har imidlertid Jabaly fått gjennomslag på en søknad om studentvisum, noe som gjør at han kan komme tilbake til Tromsø for å studere på Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg.

Rørt: Det var en tydelig glad og rørt mann som ble overrasket av alle som hadde møtt opp.

Populær mann

Ankomsthallen på flyplassen var stappfull da han kom med flyet mandag. Alle var kommet for å ta imot Jabaly. En av initiativtakerne bak velkomstkomiteen, Mari Andreassen, er ikke overrasket over at så mange møtte opp.

– Han er på sett og vis blitt en slags tromsøgutt. Det er veldig mange som vet hvem han er. Det har vært lett å få folk på hans side hele veien, for han er en ressurs. Det har ikke vært noen problemer med å få folk med på flyplassen, selv om det er fellesferie, forteller hun.

Andreassen forklarer videre at Jabaly raskt gjorde seg bemerket i filmmiljøet i Tromsø, og at det gikk et sukk gjennom hele film- og teatermiljøet i byen da han ble sendt ut.

– Han fikk avslag på visumsøknaden fordi han ikke hadde formell utdanning som filmskaper. Det opprørte hele bransjen, fordi det innenfor kultur, og spesielt innenfor filmbransjen, er vanlig at folk er selvlært, forteller Andreassen.

– Til slutt stevnet produksjonsselskapet han jobbet for UNE, og han ble en slags forsideperson for mennesker i samme situasjon, fortsetter hun.

At han er en populær mann og dyktig filmskaper, er det ikke vanskelig å forstå. Jabaly er prisvinnende i Norge, og mens han oppholdt seg i London, rakk han også å vinne priser for sitt arbeid.

– Det var masse herlige folk i London, så det var trist å forlate dem også. Jeg ble involvert i filmbransjen der også, og jeg vant tre priser, forteller Jabaly.

Tøff tid

I tillegg til å måtte forlate vennene sine tidligere i år, hadde han også en kjæreste i Norge som han måtte reise fra.

– Det skal bli veldig bra å se kjæresten min igjen. Hun har også hatt en tøff periode. Jeg er bare glad hun holdt ut, sier en lettet Jabaly.

Han legger ikke skjul på at han har hatt det tøft, men har en klar oppfordring til folk som er i samme situasjon som ham.

– Man må ha mye tålmodighet, for man må vente og vente. Jeg ønsker ikke noen å havne i samme situasjon som meg, for det er virkelig hardt, påpeker han.