Bygget eies i dag av Stiftelsen Tromsø Kunstsenter, en stiftelse dannet av Tromsø kunstforening og kommunen. Styret har i vår bedt kommunen oppløse stiftelsen og ta over driften av bygget, på grunn av et stort vedlikeholdsetterslep.

Etter å ha jobbet med saken, er nå kommunen i gang med å ta over bygget.

– Det er viktig at hver generasjon tar vare på historien vi alle sammen deler. Dette bygget er en del av den historien, og bygget er ikke bare en utrolig viktig del av Tromsøs historie, men også vår identitet, sier Røymo, og fortsetter:

– Vi er i gang med den formelle prosessen rundt overtakelsen av bygget.

Restaurering

Kommunen tar på seg utgifter med restaurering av signalbygget, som ikke har blitt totalrenovert siden slutten av 1970-tallet.

– Overtakelse betyr at vi vil gjennomføre en omfattende renovering av bygget for å ivareta våre forpliktelser. Jeg er mentalt forberedt på at det blir dyrt, likevel vil det bli ekstremt mye dyrere å vente – for eksempel dersom man ikke håndterer fukten i kjelleren, sier hun.

Fredning

I administrasjonens utredning konkluderes det:

«Bygningen i Muségata 2 har så stor nasjonal og regional betydning at Tromsø kommune bør anmode fylkeskommunen, Sametinget og Riksantikvaren om å igangsette en fredningsprosess. Bygningen er allerede vernet etter plan- og bygningsloven. En fredning vil gjøre det lettere å søke om økonomisk støtte til antikvariske reparasjoner.»

Kommunen har ennå ikke gjort vedtakene om overtakelse, men Røymo forteller at de vil fortsette med formalitetene nå som fellesferien er over.

– Jeg uttaler meg som ordfører med de fullmakter og begrensninger det innebærer, og prosessen er ennå ikke ferdig. Saken skal behandles politisk, men alt ligger til rette nå for overtakelse.

Nytt liv

Det er fremdeles uklart hvordan bygges skal brukes etter overtakelsen.

– Vi har begynt å tenke på hva bygget skal brukes til, og der vil det bli gjort endringer. Det er et stort kjellerareal som den siste tiden ikke har vært i bruk. Det er muligheter for å ha kunstfagelever fra for eksempel kulturskolen der.

– Skal Kunstforeningen fremdeles bruke bygget?

– Det er en av tingene som skal diskuteres. Vi skal gå i dialog med Kunstforeningen og høre hvilken erfaringer de har med bygget når stiftelsen Tromsø kunstsenter opphører. Kunstforeninga har en viktig plass i Tromsø, og vi må ivareta dem på en god måte.

Begeistret

Styreleder for stiftelsen, Høyre-politiker Vanja Terentieff, er begeistret for Røymos utspill.

– Dette er fantastisk. Denne saken er det eneste styret har hatt fokus på det siste året. Bygget har masse potensial. Dette er en god løsning for alle i Tromsø som er glad i bygget, og jeg er glad kommunen er tydelig i saken, sier Terentieff.

STYRELEDER: Vanja Terentieff er styreleder i Stiftelsen Tromsø Kunstsenter som eier bygget.

Gode nyheter

Intendant i Tromsø Kunstforening, Leif Magne Tangen, lar seg også begeistre.

– For bygningsmassen er dette svært gode nyheter. Vi har lenge vært klar på at det er behov for renovering, og at det har vært det i mange år. Som en av stifterne er Tromsø kunstforening er veldig positiv til at kommunen overtar bygget.

GLEDELIG: Leif Magne Tangen i Tromsø kunstforening er glad for nyhetene fra kommunen.

Han vil berømme de ulike partene i saken.

– Det har vært jobbet godt av styret i Kunstforeninga og styret i stiftelsen. Dialogen med kommunen har vært god det siste halvåret.

Han håper de kan fortsette å bruke bygget.

– Dette har vært vårt permanente tilholdssted siden 1980-tallet. Vi tror og håper vi blir med i de videre planene til bygget, og ser fram til dialog med kommunen, sier Tangen.