Norges arktiske studentsamskipnad har tidligere meldt om økt etterspørsel etter studentboliger, og hadde 7. august 1.241 studenter i boligkø i Tromsø.

Også blant private utleiere har pågangen vært enorm. Tromsø-mannen Kristian Kanstad fikk dermed ideen om å leie ut bobilen sin på Finn.no som krisehybel for studenter i boligknipe.

– Det var bare et innfall som datt inn i hodet, sier Kanstad.

7.500 i måneden

Han forteller at det er ment som et alternativ for kortere perioder. Prisen på 250 kroner i døgnet tilsvarer byens øvrige leiemarked, og for 7.500 kroner kan man leie den rullende hybelen i en hel måned.

Parkering og strøm kommer riktignok i tillegg, og om man ønsker å kjøre med den kommer det en ekstra utgift på 4,50 kroner per kilometer.

– Det er likevel bare en fjerdedel av prisen man ville betalt fra en bobilutleier, påpeker Kanstad, og presiserer:

– Dette kan være en nødløsning for mange. Det er kanskje ikke det beste alternativet på vinteren uten tilgang til strøm, men jeg kunne godt bodd sånn selv en periode, forsikrer Kanstad.

Bobilutleieren spekulerer i at hybelmangelen kan skyldes at utleiere har vendt seg til en annen kundegruppe.

– Mange leier ikke ut til studenter lenger, til fordel for tjenester som Airbnb, sier han.

Kanstad har foreløpig ikke har mottatt noen henvendelser fra potensielle leietakere.

Båt og telt

SAMSKIPNAD: Isabell Bjørkli Larsen (t.v.) og Guri Anne Nilsen i Norges arktiske studentsamskipnad.

Avdelingsleder for studentboligene i Samskipnaden, Guri Anne Nilsen, forteller at lignende løsninger skjer innimellom, men at det er uvanlig.

– Tidligere har det vært studenter som har bodd i både båt og telt, men dette er enkelttilfeller, understreker hun.

Kommunikasjonssjef Isabell Bjørkli Larsen i Samskipnaden forteller at pågangen fra studenter på boligjakt er større enn tidligere år.

– Interessen rundt det midlertidige overnattingstilbudet «tak over hodet» har gitt en god indikator på hvordan situasjonen er. Tallene er likevel ikke helt reelle, ettersom en del melder seg opp til den samtidig som de leter etter et annet bosted, forteller hun.

Samskipnaden åpner 230 nye studentboliger 14. august, og sammen med de 225 boligene som ble ferdigstilt til fjorårets studiestart, har markedet blitt tilført betydelig flere studentboliger siste år.

– Vi merker at boligmarkedet er i endring. For eksempel hadde vi i vårsemesteret i år flere ledige studentboliger, forteller hun.