På dette kjøpesenteret lar de barna lage dukketeater

Gjenbruk og redesign sto i fokus da barna fikk lage sin egen dukketeaterforestilling på Veita.

SCENE: Stina Fagertun har mange års erfaring med barneteater. Denne uken holder hun dukketeaterverksted for barn på Plan Tre.

pluss

Som en del av «Restekjærlighet og Pene lopper» inviterte Veita-senteret barn i alderen 4–10 år til dukkemakerverksted. Verkstedet åpnet tirsdag vil være åpent til og med torsdag denne uken fra klokken 13.00–16.30, og avrundes med en egen forestilling som barna selv har laget.

Instruktør på verkstedet er Stina Fagertun, som har mange års erfaring med barneteater.

– Jeg har holdt på helt siden 70-tallet, da Tromsø barneteater holdt til i kjelleren på Kunstforeningen. Der ble jeg introdusert for figurteater og inspirert til å holde på med det selv, forteller Fagertun.

LES OGSÅ: Tredje etasje har stått tom i åresvis - nå fylles det med innhold (for abonnenter)

Ingen oppskrift

Det er ingen oppskrift på hvordan dukkene skal lages, så instruktøren vil motivere barna til å lage dukkene ut fra deres egne forutsetninger.

– Tradisjonelle teaterdukker blir litt tunge for barnehender, så vi har laget dukker med alt fra papir til gjenbruksmaterialer som garnrester og skinnlapper. Slik kan materialet få nytt liv, sier hun.

Allerede en time før kurset var i gang hadde Sofia (7) og Nora (7) kommet på plass, og viste stolt fram gårsdagens kreasjoner, laget av isoporkuler og kattemasker som skal pyntes videre på i løpet av dagen.

– Ved siden av teater har jeg også jobbet i barnehage i 40 år, så jeg er glad i å jobbe kreativt sammen med barn, sier hun.

LES OGSÅ: Her har de åpnet byens nyeste kaffebar (for abonnenter)

KATTEDUKKER: Nora (t.v.) og Sofie (begge 7) viser stolt fram dukkene de har laget.

Egen forestilling

Den nye innendørsparken på Plan Tre har en sterk miljøprofil hvor «organiske» materialer, redesign og gjenbruk står i fokus. Dukketeatret gjenspeiler også dette, og scenen er bygd opp av blant annet tøystoffrester og gjenbrukt papp. På denne scenen får barna også vist fram det de har laget i løpet av dagen i form av en egen forestilling.

– Barna fremfører og lager selv historien, og mye av den blir skapt når vi sitter og jobber og snakker sammen, sier Fagertun.

Instruktøren synes det er fint at et slikt tilbud kan gjøres på et kjøpesenter, men påpeker at det ikke er en barneparkering.

– Flere av ungene har med seg både foreldre og besteforeldre, så her skapes det fine historier på tvers av aldersgruppene, sier hun.

Veldedighet

Påmeldingen til verkstedet koster 100 kroner, og da er dukken inkludert. Overskuddet fra dette vil ifølge senterpilot May-Tordis Simonsen doneres til et veldedig formål.

– De forskjellige aktørene fra «Restekjærlighet og Pene lopper» har levert inn forslag til ulike veldedige formål. Hvem som får donasjonen avgjøres med loddtrekning, og mottakeren vil annonseres på søndag, forteller Simonsen.