Cecilie Myrseth (33) og Martin Henriksen (38) er på «sikker plass» på Aps stortingsliste. Det betyr at de nærmest er garantert en plass på Stortinget, med mindre Ap skulle gjøre et helt katastrofalt valg.

Mens de ulike partiene i nominasjonsprosessen er svært opptatt av geografisk spredning blant kandidatene, har Aps toppkandidater to slående likhetstrekk: begge er i trettiårene, og ingen av dem har særlig arbeidserfaring utenfor politikken.

– Annen erfaring

Bortsett fra arbeid ved siden av skole og studier har Cecilie Myrseth ikke hatt en fulltidsjobb.

Til gjengjeld har hun flere år med politisk erfaring som både gruppeleder på fylkestinget og fylkesrådsleder i Troms fra oktober 2015 til juni 2017.

– Er du en politisk «broiler?»

– Jeg synes ikke det er en passende beskrivelse. Jeg har brukt mitt liv på å ta utdannelse og på å være mamma, og jeg har ikke brukt hele livet mitt i politikken. Derfor synes jeg det blir feil å bruke ordet broiler, sier Myrseth.

«Politiske broilere» er politikere som gjør karriere via ungdomspolitikken, og deretter går rett inn i rikspolitikken uten å ha vært innom vanlig arbeidsliv.

Politisk erfaring

Heller ikke Martin Henriksen er noen representant for «arbeiderne», i hvert fall ikke i bokstavelig forstand. Han har jobbet som fulltidspolitiker i hele sitt voksne liv, kun med et avbrekk som rådgiver i miljøorganisasjon Zero i tre og en halv måned mellom tiden han var AUF-leder og ble politisk rådgiver for fiskeriministeren.

– Jeg har ikke så mye arbeidserfaring som andre, men jeg har mye politisk arbeidserfaring. Jeg ble AUF-leder før jeg ble ferdig med studiene. Etter det har det blitt mest politikk og politisk arbeid.

– Er det ikke spesielt at «arbeider»-partiets toppkandidater ikke har vært i vanlig arbeid?

– Jeg skjønner spørsmålsstillinga. Men både jeg og Cecilie har fått tillit av Arbeiderpartiet, og vi representerer et partiet med mange folk som har erfaringer fra ulike sektorer. Samtidig så mener jeg at ikke alle på Stortinget ha samme bakgrunn som jeg har, sier han.

Ambisjoner

Heller ikke Myrseth mener manglende arbeidserfaring er et problem.

– Jeg og Martin har annen type erfaring, og jeg tror ingen andre har nøyaktig den samme erfaringen som det jeg har. Politikk er noe man gjør over en periode, og selv om jeg går inn i rikspolitikken nå, så har jeg klare ambisjoner om å jobbe innenfor mitt yrke, og bruke min autorisasjon som psykolog etter hvert.

Hun vil likevel ikke si det blir noe kortvarig opphold på Løvebakken.

– Jeg er ennå ung, så kan sitte ganske lenge og likevel ha en yrkeskarriere. Jeg sitter så lenge jeg har tillit, og så lenge folk synes jeg gjør en ok jobb. Men politiker er ikke et yrke, og det er bra å ha noe å falle tilbake på. Derfor er jeg stolt over at jeg har klart å utdanne meg som psykolog mens jeg har vært aktiv i politikken, sier Myrseth.

Henriksen

Henriksen forteller til at han jobbet med både fiskeripolitikk og arbeid i som politisk rådgiver sist Ap satt i regjering.

– Man må kunne sette seg inn i utfordringene til ulike yrker, selv om man ikke har jobbet med alt selv, sier Henriksen.