Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har selv arbeidserfaring fra IT-bransjen.

– Jeg har jobbet i nesten ti år som utviklingssjef i en bedrift hvor jeg var medeier. Vi var blant de første i Norge som utviklet komplette netthandlingsløsninger.

– Svært uheldig

Amundsen er klokkeklar på hva han mener om «politiske broilere».

– Det er ekstremt viktig at personer som stiller til valg har gjort andre ting enn å drive med politikk. Jeg er skeptisk til utviklingen vi ser ved at flere har løpebane i politiske parti, og nærmest kun har erfaring fra lønnede verv.

Han vil ikke kritisere Aps toppkandidater, Martin Henriksen eller Cecilie Myrseth, men sier på generelt grunnlag om rikspolitikere uten arbeidserfaring:

– Det er svært uheldig. Som stortingsrepresentant trekker man opp regler for arbeidslivet og næringslivet, og man bør ha vært med i arbeidslivet før man regulerer det.

Siden 2005 har Amundsen vært heltidspolitiker.

– Derfor er jeg glad jeg har med meg erfaringer fra å ha vært privat næringsdrivende og gründer.

Ti år som heltidspolitiker

ERFARING: Kent Gudmundsen (H) har jobbet ti år som fulltidspolitiker, men er glad han tidligere har jobbet i privat næringsliv.

Høyres Kent Gudmundsen har sittet fire år på Stortinget og ligger an til å få gjenvalg.

Han begynte som heltidspolitiker på fylkestinget i oktober 2007, og nærmer seg nå et tiårsjubileum.

– Ja, gud, det har du rett i. Det har vært ekstremt lærerikt og givende, og ikke minst ærefullt å være folkevalgt. Å få påvirke samfunnsutviklinga er et privilegium, sier Gudmundsen.

Medeier

Før han begynte i politikken jobbet han flere år i privat næringsliv. Blant annet har han jobbet fulltid flere år i Elkjøp i Harstad, i det private barnevernet, samt som selvstendig næringsdrivende.

– I tiden før jeg begynte å jobbe fulltid på fylkestinget var jeg medeier i et firma som laga et innholdet til ferieguiden.no.

Gudmundsen mener arbeidserfaring er nødvendig for å gjøre en god jobb på Stortinget.

– På generelt grunnlag vil jeg si at det er viktig å forstå samfunnet gjennom å ha vært på den andre siden av bordet og ha stått i en ordinær arbeidssituasjon. Selv om man jobber med fulltid i politikk, er det bare et verv, sier Gudmundsen

JURIST: Sandra Borch (Sp) har jobbet som jurist, men mener man kan gjøre det godt som politiker uten å ha vært i arbeid.

Tok pause fra politikken

Senterpartiet gjør det godt på målingene før valget, og Sandra Borch ser ut til å kapre et direktemandat til Stortinget.

– Etter jeg ga meg som leder i Senterungdommen fullførte jeg masteren min i rettsvitenskap. Siden da har jeg jobbet et år i Nav, og to år i Parat som er en fagforening, sier hun.

Borch mener erfaringene hennes vil komme godt med.

– Jeg var veldig bevisst på at jeg ønsket arbeidserfaring før jeg kom tilbake til politikken. Både i Nav, men også i min nåværende stilling jobber jeg mye med arbeidsrett. Befolkninga i Norge er i arbeid, og det bør vi på Stortinget ha vært også.

Likevel er hun ikke negativt innstilt til politikere som går rett fra ungdomspolitikken til Stortinget eller regjeringsapparat.

– Jeg kjenner mange dyktige politikere uten arbeidserfaring, men for min del var det viktig å få arbeidserfaring før jeg stilte til Stortinget, sier Borch.