Tall fra Avinor for de tre sommermånedene, viser en forverring – 88,0 prosent (90,8) i juni og 85,3 prosent (87,8) i juli. For august viser tallene så langt 85,7 prosent mot 90,2 prosent for hele måneden i fjor.

Innstilte avganger

Avinor-tallene viser at også antall innstilte avganger har vært flere i juni og juli – henholdsvis 21 (19) og 26 (19).

Også når det gjelder antall forsinkelser, har Avinor registrert en økning fra 127 i fjor til 192 i år. De tilsvarende tallene for juli var 170 mot 216.

Ankomster

Tendensen er den motsatte hva angår ankomster. Av 1.646 gjennomførte flyginger fra Langnes, ble 16 innstilt. Det er tre færre enn i juni 2016.

Denne utviklingen fortsatte i juli hvor det var 26 innstillinger mot 29 året før. Det omfattet 1.565 flyginger.

Forsinkelser

Når det gjelder forsinkelser, økte de fra 113 i juni i fjor til 135 i år. For juli var det tilsvarende antallet 157 og 180.

Hva tid angår, har den gjennomsnittlige forsinkelsen blitt lenger denne sommeren. I juli var snittet hele 47 minutt etter rutetabellen.

På skinner

Lokal Avinor-sjef, Ivar Schrøen, sier at hans mannskaper har levert etter planen.

– De innstillingene og forsinkelsene vi har registrert, har ikke kommet som følge av hendelser på flyplassen – eksempelvis bagasje- og passasjerhåndtering. Alt kan tilbakeføres til flyselskapene og været, sier Schrøen uten å være konkret.

Mange kanselleringer

Bortsett fra at Norwegian ikke hadde flygere nok i en kort periode før ferien, måtte Widerøe foreta mange kanselleringer midt i ferierushet.

Informasjonssjef Katharina Solli opplyser at flyselskapet måtte kutte rundt 100 flyginger i sommer.

– Vi oppdaget at våre kalkyler var feil sett i forhold til antall crew.

– Dessuten har sommertåka i nord gitt oss hodebry. Og fordi mye foregår ut og inn av Tromsø, påvirkes statistikken, konstaterer Solli.