Etter at et foreldrepar koblet inn politiet i vinter, endte det med henleggelse av saken. Det gjorde at foreldrene klaget avgjørelsen inn for statsadvokaten. I kjølvannet bestemte førstestatsadvokat Lars Fause at forholdet skulle etterforskes ytterligere.

Klart brudd

Foreldrene har engasjert advokat Marit Håkonsen i saken. Samtlige reagerer på at en lærer sendte en bekymringsmelding til barnevernet hvor vedkommende kom inn på forhold som tydelig var brudd på taushetsplikten.

Meldingen ble sendt uten at rektor ved den aktuelle skolen ble orientert og kom som følge av at foreldrene i en årrekke hadde forsøkt å få slutt på mobbingen barna ble utsatt for.

Læreren avhørt

Leder for påtaleenheten ved Tromsø politistasjon, Einar Sparboe Lysnes, sier at de i vår avhørte den anmeldte læreren. Fordi saken ikke ble tilført nye element, ble den returnert til statsadvokaten med en ny innstilling på henleggelse.

På nytt valgte Fause å sende saken tilbake til politiet med beskjed om at ytterligere etterforskningsskritt måtte gjennomføres.

Avhøre kommuneansatte

– Jeg har gitt en konkret føring på hva jeg vil ha utført – blant annet avhør av relevante, kommunale ansatte som har vært involvert i saken. Da håper jeg å ha et godt nok rettslig grunnlag til å avgjøre sakens videre gang, sier Lars Fause.

Ikke tilrettelagt

Anmeldelsen kom i kjølvannet av et barns helsetilstand og at skolen ikke tilrettela forholdene for vedkommende. I tillegg ble begge barna mobbet – både fysisk og psykisk.

Dette gjorde at foreldrene – etter å ha påpekt forholdene flere ganger – havnet i konflikt med skolen. Da svarte læreren med den omstridte bekymringsmeldingen som etter kort tid førte til en henleggelse hos barnevernet.

Ingen tilbakemeldinger

Til iTromsø sier moren til barna at de føler seg oversett av politiet.

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger etter at anmeldelsen ble levert i januar. Og til tross for mange – både muntlige og skriftlige – henvendelser, er vi ikke orientert om utviklingen i saken.

Tromsø inhabile

– Vi har også bedt om at saken oversendes et annet politidistrikt, fordi Tromsø ikke etterforsker forholdet på en seriøs måte. I stedet kommer de med stadige henleggelser – noe statsadvokaten går imot, konstaterer moren.

Hun sier at familien føler at de stanger hodet mot veggen. Det betegner hun som trist – fordi hun, ektemannen og barna har hatt mange tunge år som følge av mobbingen og manglende oppfølging fra skolens side.

– Nå vurderer jeg å sende en klage til politimesteren i håp om å bli hørt og for å få fortgang i saken.

Mer etterforskning

Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes bekrefter at denne saken skal etterforskes ytterligere:

NY RUNDE: Politiinspektør Einar Sparboe Lysnes må ta en ny runde med etterforskning i saken hvor en tromsølærer er anmeldt for brudd på taushetsplikten. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Statsadvokaten har påpekt en rekke ting de vil ha belyst. De spørsmålene vil vi få avklart så snart som mulig, sier politijuristen.