Bak et bord i syvende etasje i Breivika sitter klinikkoverlege ved akuttmedisinsk avdeling, Mads Gilbert, forbundsleder og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Marianne Johnsen, foretakstillitsvalgt og Fagforbundet-medlem Rigmor Frøyum og hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, Monica Fyhn Sørensen. På den andre siden av bordet ligger notatblokker og mikrofoner klare.

Johnsen tar ordet. Hun gjør det klart at hun ikke finner seg i at over 6.000 kolleger og arbeidskamerater blir brukt som brikker i et politisk spill.

– Vi er lei av den konstante svartmalingen og elendighetsbeskrivelsen av forholdene her, sier hun.

Et angrep på de ansatte

Rigmor Frøyum stemmer i. Hun viser til at UNN nå må gjennom en ny runde nedskjæringer, at de økonomiske rammene er for trange og at de er bekymret. Men påpeker samtidig at den ferskeste kvalitetsundersøkelsen fra UNN, som tar for seg juli måned, viser at sykehuset leverer der det skal levere – på behandlingskvalitet og pasientsikkerhet.

– Selv om det er trangt, og vi blir pålagt nye, kostbare oppgaver, uten å ha økonomien til det, gjør de ansatte en utrolig jobb, sier hun, og fortsetter:

– Vi ser på kravet fra Fylkesnes og Toppe som et angrep, ikke bare på ledelsen, men også på de ansatte. Det er urettferdig.

Krav om gransking

I en artikkelserie i Dagens Medisin, med fokus på UNN, avsløres det at ledelsen i Helse Nord ble kalt inn til et møte med Helse- og omsorgsdepartementet i juni, hvor de fikk beskjed om å rydde opp. Møtet kom som følge av en bekymringsmelding fra Fylkesmannen i Troms, som gjaldt dårlige resultater knyttet til meldekultur, sene svar og høyt konfliktnivå mellom legene og ledelsen.

Særlig aktuell ble bekymringsmeldingen da UNN i mai fikk kraftig kritikk av Helsetilsynet etter måten sykehuset håndterte situasjonen der en hardt skadet pasient døde etter kort tids behandling i akuttmottaket på sykehuset i desember 2013. Statens helsetilsyn konkluderte blant annet med at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp, og at pårørende ikke har fått oppfølging slik de skal. Hendelsen ble heller ikke varslet om.

Som en følge av situasjonen og bekymringer for pasientsikkerhetskulturen, gikk Torgeir Knag Fylkesnes (SV), stortingsrepresentant fra Troms, og Kjersti Toppe (Sp), nestleder i helse- og omsorgskomiteen, ut og krevde en uavhengig gransking.

– Man skyver ansvaret for feil og mangler nedover i organisasjonen. Det fremstår som om toppledelsen ikke har god nok kontroll, og at man mangler oversikt over hva som foregår. Dette forteller om et alvorlig ledelsesproblem, og konsekvensen for sykehuset, og innbyggernes tillit er ødeleggende, sa Fylkesnes til Nordlys (krever innlogging) 13. august.

Forsvarer ledelsen

Under pressekonferansen gjør Gilbert det klart at de ikke har noe problem med et krav om gransking.

– Men da må politikerne ta det den rette veien, ikke gjennom media, slik de nå har gjort. Dette er ikke noe støtteerklæring til ledelsen og styret, men vi ser ikke at de vanskene vi har her i dag løses med å kaste ledelsen. De siste fire årene har UNN forbedret seg kraftig, og da særlig på åpenhetskultur. Antallet meldinger om avvik har økt med 320 prosent i løpet av de årene. Fylkesnes og Toppe forholder seg ikke til fakta slik de er i dag, men til en fire-fem år gammel situasjon. Jeg synes godt de kunne komme hit og snakke med oss, sier han.

– Hvilken hatt har du på deg nå? På innkallingen til pressekonferansen signerer du som medlem i Fagforbundet og Legeforeningen, men du er også klinikkoverlege og en del av ledelsen?

– Jeg er her som mangeårig medlem av begge foreningene og som ansatt ved UNN i 40 år. Jeg er ikke akkurat kjent for å være redd for å kritisere ledelsen, selv om jeg nå er en del av den, svarer han og ler.

Bevisst valg å ikke stille

Tillitsvalgte fra Den norske legeforeningen glimrer dog med sitt fravær på andre siden av borden.

– Det er bevisst fra vår side at vi ikke er der. Innkallingen fikk vi over bordet på et møte klokken 11.00 tirsdag. Vi var ikke klar over at det skulle gjennomføres en pressekonferanse, før invitasjonen allerede var sendt til media, forteller Ulla Dorthe Mathiesen, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen.

Hun opplyser at foreningen er enig i at rammevilkårene er for stramme. Samtidig er det imidlertid sånn at ledelsen og styret også er ansvarlige for disponeringer.

– Vi har hatt omfattende og dyre ombygginger. Selv om det er forskjellige budsjetter, vil det ha innvirkning på drift, sier hun.

Hun oppfattet det slik at det var kravet om gransking som var bakgrunnen for pressekonferansen.

– Jeg mener at en gransking kan avdekke ting, og sånn sett at det kan være fornuftig. Likevel er bekymringene allerede godt kjent for de sentrale myndighetene; om en gransking vil bringe så mye mer på bordet, det vet jeg ikke.

Som ansatt, ikke leder

På spørsmål om hvorfor Legeforeningen ikke er representert, svarer Gilbert at alle har blitt invitert.

– Hvem tok initiativ til pressekonferansen?

Gilbert, Johnsen og Frøyum ser på hverandre, før sistnevnte svarer:

– Det var Fagforbundet.

En mail sendt ut av fagforeningen tirsdag morgen, viser imidlertid at det var Gilbert selv som hadde regien.

– Jeg gikk til Fagforbundet med mine bekymringer, og de delte dem, forklarer han.

– Som klinikkoverlege, og dermed faglig ansvarlig ved akuttmedisinsk avdeling, – hvor en av hendelsene som ligger til grunn for kravet om gransking hendte, kan du forstå at det virker problematisk at du nå går til motangrep på Fylkesnes og Toppe?

– Det er overhodet ikke et motangrep, det blir fullstendig feil. Vi har alle kjent på mye fortvilelse og sorg etter hendelsen i 2013, og ikke minst andre avvik. Men vi har tatt ansvar og jobber med å forbedre oss, svarer Gilbert, og fortsetter:

– Selv om jeg har lederansvar på UNN, har jeg også rettigheter som ansatt, og det er derfor jeg er her i dag.

SPILL: Mads Gilbert mener ansatte ved UNN brukes i et politisk spill. Han har sett seg lei på at sykehuset svartmales til tross for en positiv utvikling over flere år. Foto: Lars Johnsen