I rettssal 5 i Nord-Troms tingrett sitter 73 år gamle Dag Wiggen. Han er styreleder i Myrland borettslag på Lunheim, og møtte tirsdag i retten, saksøkt for å ha tauet bort en bil i 2013.

Espen Braathen (50), som er bosatt på Sørøya i Finnmark, er eier av bilen som ble tauet bort for fire år siden. Han krever tilbakebetalt det borttauingen kostet ham, samt gebyrer fra forliksrådet og rettsmøter, som til sammen er på drøye 5.000 kroner.

Besøkte datteren

– Vi hadde overnattet hos datteren til samboeren min, som bor i en leilighet i Myrland borettslag. Da vi kom ut morgenen 13. november 2013 var bilen borte, og vi forsto ingenting. Da vi fikk beskjed om at den var tauet bort ble vi selvsagt frustrerte. Det hadde de jo ingen rett til, sier Braathen via videosamtale fra Oslo tingrett.

Han og samboeren er for tiden i hovedstaden på ferie.

– I perioder har vi vært mye hos datteren på grunn av sykdom. Høsten 2013 bodde vi dessverre mer eller mindre sammen med henne i leiligheten fra august til desember. Det var ingen ønskelig situasjon, men det måtte bli slik, sier Braathen, og legger til at bilen hans ikke sto på parkeringen hele tiden.

– Selv om vi var mye i leiligheten, kjørte vi også med bilen. Det er lov å stå parkert på gjesteparkeringen i 24 timer av gangen, og vi har oppfattet det slik at hvis man flytter den innad på gjesteparkeringen utløser det en ny 24 timers periode. Derfor mener vi at vi har fulgt parkeringsreglene, og den er tauet bort på feil grunnlag, sier Braathen, og legger til at bilen kun hadde stått der siden kvelden før da den ble tauet bort.

Fikk forbud

Styresleder Wiggen er derimot ikke enig, og har en annen versjon på det som har skjedd.

– Dette dreier seg ikke om bilen den aktuelle morgenen hadde stått der 24 timer eller ikke. Dette dreier seg om at de hadde fått et forbud mot å parkere på gjesteparkeringen. Det har seg slik at de bruker borettslaget som sin base når de er i Tromsø. De har allerede en bil stående på datterens parkering, som tilhører leiligheten. Det er greit. Men de kan ikke over lengre perioder benytte seg av gjesteparkeringen. En gjesteparkering er ment for folk som besøker noen i borettslaget en kort periode, ikke over flere måneder, sier Wiggen i retten.

Videre poengterte han at Braathen og samboeren hadde fått flere advarsler, men at de fortsatte å benytte seg av plassen.

– Vi har 16 gjesteplasser som alle skal få benytte seg av. Braathen har hatt både en og to biler stående på gjesteparkeringen, og de har også til tider vært nedsnødd, sier Wiggen.

Bilder av nedsnødde biler

I retten viste styreleder fram flere bilder som er tatt av Braathens biler på gjesteparkeringen. Ett av dem fra 15. oktober 2013 nedsnødde biler på gjesteparkeringen. Både Braathens kassebil og stasjonsvogn (som ble tauet bort), nedsnødd.

Til iTromsø forklarer Braathen det slik etter rettssaken:

– Jeg er usikker på hvorfor de sto der da. Jeg kan ha vært lat og ikke kjørt ned den ene i garasjen, men jeg kan også han parkert der for en kort stund fordi jeg var på vei et sted.

– Men det er jo et lag med snø på bilen, så det ser ut som den har stått der en stund?

– Ja, som sagt så er jeg usikker hvorfor de står der, det er såpass lenge siden at jeg ikke husker. Men de kan kun ha stått der over natten hvis det snødde da, sier Braathen.

I løpet av en uke faller dommen. Hittil har saken vært oppe i forliksrådet tre ganger. Alle gangene har Braathen tapt. Myrland borettslag krever å få saksomkostninger på 8.000 kroner dekket.

STOD PARKERT HER: Bilene med rød ring rundt tilhører begge Braathen, og er tatt 15. oktober 2013. Wiggen påpekte at begge bilene er nedsnødd og at de derfor ikke var brukt på en stund. Braathen sier han ikke husker hvorfor bilene sto der, men at snøen kan ha kommet i løpet av natten. FOTO: PRIVAT
I RETTEN: Dag Wiggen sa i retten tirsdag at Braathen og samboeren har misbrukt gjesteparkeringen over tid, og at de hadde fått et forbud mot å parkere der. FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE
DOMMER: I løpet av en uke kommer dommen fra tingrettsdommer Hege Marie Marhaug. FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE