Denne uka var det studiestart for de rundt 10.000 studentene ved UiT I Breivika. Og så snart forelesningene starter og gangen igjen fylles med studenter og ansatte, så går det også mye kaffe.

Kaster mye

Så mye kaffe drikkes det, at Norges arktiske studentsamskipnad (Samskipnaden) har regnet over hvor mange engangskopper som kastes på campus. Og tallet er høyt.

– Vi bruker nesten en halv million engangskopper i året, og det er altfor mye. Det forurenser en hel del, og derfor ønsket vi å gjøre noe med problemet, sier styreleder i samskipnaden, Johannes Utvåg.

Derfor lanserte de miljøkoppen ved studiestart, som man får kjøpt der det selges kaffe på UiT.

– Vi gjør dette for å få bukt med problemet. Initiativet kommer fra oss, men vi opplever at mange studenter er miljøbevisste og vil bidra, sier Utvåg.

LES OGSÅ: Hans Petter står midt i «boligkrisen» hvert år på denne tiden (for abonnenter)

Avdelingsleder for Studentkafeene, Bård Nordtømme, sier til iTromsø at dette også er et velferdstiltak.

– Kjøper man koppen til 30 kroner så får man kaffen tre kroner billigere enn om man kjøper engangskopp. Det er noe studentene liker, sier Nordtømme og kan forteller at de allerede på to dager har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Folk sier de glad for at vi engasjerer oss for miljøet, og selvsagt at kaffen er billigere. Det gjør det jo enda litt lettere å være miljøbevisst, sier Nordtømme.

LES OGSÅ: Ny millionpris skal hedre fremragende arktisk forskning

Koster penger

Men på spørsmål om kostnadene rundt lanseringen av miljøkoppen, er ikke nødvendigvis svarene like positive.

– Det koster å lage engangskopper, og vi har allerede merket at vi kommer til å trenge færre, siden tiltaket ser ut til å bli populært. Hva sluttregnestykket kommer til å bli er usikkert, kanskje går vi i null eller så koster det oss litt. Men det er vi villige til når det er snakk om miljø, sier Utvåg.