Gjennom hele året får Tromsø kommune henvendelser fra fortvilte foreldre som er opptatt av barnas sikkerhet til og fra skolen. Henvendelsene kommer fra hele kommunen.

Skjønner frykten

Foreldreengasjementet tar lederen for komiteen for byutvikling, miljø og transport, Brage Larsen Sollund (Ap) på det største alvor.

– Vi får ekstremt mange henvendelser om skoleveier. Dette er viktig for foreldre, noe jeg har stor forståelse for. Jeg skjønner at folk er redde for ungene sine, og det skal de være, sier Sollund.

LES OGSÅ: Håpet-beboer etterlyser fartsdumper

Det er ikke bare i tiden rundt skolestart foreldre ringer eller sender epost, med ønske om tiltak for tryggere skolevei. Det skjer også når det blir mørkt om morgenen og når snøen kommer.

Nå kommer kommunen fortvilte foreldre i møte i forbindelse med et større analysearbeid av byens skoleveier. Det skal skje i løpet av høsten og vinteren, hvor både barn, foreldre, FAU og lærere skal lyttes til. Analysen skal finansieres med penger Tenk Tromsø får fra bensinavgiften.

Prioriteringsliste

– I løpet av september utlyser vi en anbudskonkurranse for å få kartlagt alle skoleveiene, både om hvor farlig eller trygt det er å gå til og fra skolen, og beskrivelse av tiltak. Rapport med prioriteringsliste skal være klar første halvår 2018, og da skal vi sette av penger til tiltak.

Gjennom Aksjon skolevei er det satt av 4,2 millioner kroner årlig til trafikksikkerhetstiltak.

For abonnenter: Den store trafikken hindrer Knut Andreas (8) å sykle i sin egen gate

Ifølge en spørreundersøkelse blant 4. og 5.-klassinger i Tromsø, gjengitt i Gåstrategi for Tromsø 2016-2030, svarer 85 prosent at skoleveien er trygg når de går eller sykler. Mens de fleste synes skoleveien er trygg på Slettaelva og Selnes skole, svarte halvparten at den er trygg på Ramfjord skole, mens bare henholdsvis 20 og 23,5 prosent syntes den var trygg på Borgtun og Fagereng skole.

Har forståelse

De aller fleste elevene går (seks av ti), sykler (25 prosent) eller tar bussen (ti prosent) til skolen.

– Det er utrolig flott at bare ti prosent av elevene blir kjørt til skolen, mens resten enten går, sykler eller tar bussen.

Når Sollund er på husbesøk i forbindelse med valgkampen får han ofte bekymringsmeldinger om skoleveien.

LES OGSÅ: Foreldre og barn aksjonerte mot for høy fart

– Skoleveien skal oppleves trygt for foreldre og barn. Ofte er det små tiltak som skal til, men jeg skjønner foreldre som kjører barna hvis skoleveien ikke oppfattes som trygg, sier Sollund.

I Hamna er det allerede gjort tiltak ved Selnes skole for å gjøre skoleveien tryggere, og det pågår et arbeid ved Selnes skole.