– Du skjønner – jeg ikke er norsk. Jeg har britisk pass som følge av min fars opprinnelse. Derfor ble jeg heller ikke innkalt i militæret, sier tromsøgutten som tok utflytting i en alder av 19 år.

Årsaken til turen sørover var ikke bare at kameratflokken dro. Som ferdig utdannet bilmekaniker, fikk ikke unge Wright jobb i hjembyen. I stedet pakket han det mest nødvendigste og kjørte til hovedstaden hvor han startet «mekking» hos Mazda.

– Det var i den tiden da boligannonsene ettertrykkelig gjorde det klart at nordlendinger ikke var ønsket. Derfor måtte jeg den første tiden bo i bilen utenfor verkstedet før jeg fikk skikkelig tak over hodet, minnes Wright.

trafikkskole: Wright Trafikkskole er etablert i 32 byer – deriblant i Tromsø. I fjor var omsetningen på nesten 150 millioner kroner.

Skulle trappe ned

I årenes løp har tromsømannen hatt et utall jern i ilden. Da han for ett par år siden bestemte seg for å trappe noe ned, ble det etablert ny ledergruppe i konsernets flaggskip – Wright Trafikkskole. Selskapet har i dag 32 avdelinger over hele landet.

– Meningen var at jeg skulle ta det litt roligere i en alder av drøye 50. Men etter ett par måneder, våknet jeg en morgen og skjønte at pensjonisttilværelsen ikke var noe for meg. Jeg måtte ha noe å gjøre.

– Jeg fikk som vanlig en ny idé. Fra barnsbein er jeg opplært til at starter man med noe, må det fullføres. Så da var det bare å gå i gang.

En ny idé

Kevin Wright har samlet all forretningsvirksomhet i Wright Holding AS. Foruten trafikkskolene, står et titall andre selskap på listen til morselskapet.

– Det er i hovedsak snakk om eiendom – bygårder og leiligheter i Oslo og hytter og restaurantbygg på fjellet.

opplæring: Trafikkskolen gir opplæring på alle felt – fra vogntog til snøscooter, opplyser Kevin Wright som har solgt seg ned til en tredjedel.

I dag er driften samlet i egne lokaler på Sørenga – det nye boligområdet som er bygget i den gamle containerhavnen øst for operabygget i Bjørvika.

– Vi startet investeringene i eiendom på Sørenga tilbake i 2009. I årenes løp har vi kjøpt mange leiligheter for utleie – de foreløpig siste så sent som i fjor.

Den ferskeste ideen til 53-åringen, er byggingen av en pub i underetasjen til selskapets lokaler på Sørenga. Den åpner om ikke lenge.

Slik startet det...

Forretningseventyret startet for alvor rundt 1990. Da startet Kevin Wright et bilverksted hvor han også hadde agentur for bilmerkene Honda og Kia.

– Jeg jobbet som mekaniker fra syv om morgenen til lunsj. Etter det solgte jeg biler.

– Parallelt endte jeg opp med spilleautomater. Det var ti selskap som slo seg sammen og gikk på børs. Wright Automatservice ble kjøpt opp av dette selskapet første børsdag.

Det var i 1997. Etter handelen satt tromsømannen igjen med 30 millioner kroner.

Trafikkskolen

Pengene – eller deler av dem – ble reinvestert i trafikkskoledriften. I fjor var inntektene på landsbasis nesten 148 millioner kroner.

– Men det er røde tall – i millionklassen – på bunnlinjen?

– Det skyldes at vi har gjort betydelige investeringer de siste årene. Nyetableringene og systematisering koster.

– Vi investerer blant annet i kjøretøy – personbiler, motorsykler, vogntog og busser. I tillegg er minst 12 millioner kroner lagt ned i et nytt IT-system.

– Hva angår opplæring med tunge kjøretøy, er det ikke på plass i Tromsø. Men det kommer – kanskje.

For øvrig understreker Kevin Wright at tromsøavdelingen er godt mottatt og at staben står på og leverer kvalitet.

Mange virksomheter

Kevin Wright har i årenes løp også vært innom drift av nattklubb, bryggeri, pub, pizzabar, kiosk og gatekjøkken.

– Sånn sett kan du si at jeg – med den nye puben – tar opp gamle gjøremål. Det er noe jeg ser fram til. Planen er å stå for driften det første året. Så får vi se. Men kjenner jeg meg selv, kommer jeg til å leie ut alt om ett år eller to.

Betydelig formue

Når det gjelder privatpersonen Kevin Wright, er han ikke særlig lysten på å snakke om sin egen økonomi. Men en titt i ligningen for de siste årene, viser at han er god for 60-70 millioner kroner. Så sent som i 2011, var formuen på 150 millioner kroner.

– Jeg har skapt mye underveis og brukt penger på det. Etter hvert har jeg solgt virksomhetene. Fra 2003 har jeg kun holdt på med eiendom og trafikkskolen – hvor jeg i dag har solgt meg ned og eier en tredjedel av aksjene.

Ikke bare roserødt

Men ikke alt har gått knirkefritt og vært rosenrødt.

– Nei! En periode drev jeg – gjennom morselskapet Wright Holding – en storstilt handel med valuta. Da sveitserne justerte sin franc i forhold til euroen, gikk jeg på en kraftig smell. De siste 5-6 årene er tapene på 20 millioner kroner avskrevet – noe som kommer til syne i regnskapene.

– Men den tiden er over. Nå er det kjernevirksomheten som gjelder, slår 53-åringen ettertrykkelig fast.

Wright er også påpasselig med å trekke fram folkene rundt seg.

– De skal ha sin del av æren for suksessen. Jeg har ansatte som har fulgt meg i 25 år. Min høyre hånd har vært innom de fleste virksomhetene og er fortsatt sentral i driften.

– Men i alle år har det vært lange dager og mye arbeid. Det er først de siste årene at jeg har sett verdien av å ta litt fri.

Da kan familien velge mellom hytte ved sjøen, på fjellet og et feriested i Frankrike. En båt er også sentral når Kevin Wright skal slappe av.

Røttene i Tromsø

Oppi alt dette har 53-åringen ikke glemt røttene i Tromsø hvor søsken, nevøer og kusiner er aktive i ulike næringsvirksomheter.

– Mange husker også min bestefar – Ragnar Hansen som også ble kalt Grand-Hansen. Klengenavnet fikk han som legendarisk direktør på Grand Hotel.

– Men mange husker også bestefar for hans innsats under andre verdenskrig hvor han berget livet til mange under tvangsevakueringen i 1944.

Det neste prosjektet?

– Nå er du i ferd meg å realisere en ny pub. Hva blir det neste?

– Ingenting av det jeg har gjort så langt, har vært planlagt. Det ligger ikke til min natur.

– Derimot får jeg – som sagt – ofte en idé som jeg raskt gjør noe med. Men hva den neste blir, er umulig å si noe om på forhånd.

– Så har jeg forsøkt å trappe litt ned – noe kona setter stor pris på. Kanskje tar jeg en ny prøveperiode – uten at jeg gir noen garanti for varigheten, sier Kevin Wright.