– Vi er veldige glade for at vi skal flytte ut herfra, for dette er ikke holdbart i det hele tatt, sier Nina Høwe.

Hun er frivillig i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, og har denne fredags formiddagen en av sine to ukentlige vakter.

Sammen med Coby Weber passer hun på 12 katter i det lille røde huset ved Prestvannet.

Det er et gammelt og slitt lokale, og det er trangt om plassen. På et fellesrom og en liten luftegård ligger det katter i vinduskarmen, på klatrestativ og i kurver.

– Vi skulle gjerne tatt inn enda flere, men det er rett og slett for lite her til at vi kan ta inn alle kattene som trenger hjelp, sier Weber.

Kan doble kapasiteten

Men like før sommeren godkjente formannskapet i kommunen en 40-årige tomtefesteavtale for Dyrebeskyttelsen, som gir dem mulighet til å bygge et nytt hjelpesenter for katter ved Prestvannet. Om byggetillatelsen går i orden, får huset en grunnflate på 150 kvadratmeter. Ifølge Hege Gausdal Foshaug, nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø, betyr det at de får over dobbelt så stor kapasitet som i dag.

– Det har vi behov for. I dag benytter vi oss av mange fosterhjem, men det skal bli fint å kunne tilby enda flere plasser på hjelpesenteret, sier Foshaug.

FIKK JA: Nestleder Hege Gausdal Foshaug er fornøyd med at formannskapet før sommeren sa ja til tomtefesteavtalen som sikrer Dyrebeskyttelsen ett nytt hus på Prestvannet. Foto: TROND TOMASSEN

I tillegg til å kunne huse flere katter i et større hus, vil det også bli mer miljøvennlig og lettere å holde rent. Det vil også bli en større luftegård, som vil gå ut mot skogen istedenfor mot veien – som er dagens løsning.

Foshaug forteller at hjelpesenteret fremdeles kun vil ta imot katter, men at de ønsker å få bygget en hundegård med oppvarmet hundehus, for oppbevaring av hunder som har kommet bort fra eierne sine.

Har fått inn 30.000 kroner

Det er egentlig bare et problem med det nye huset. De har ikke råd til inventar.

– Vi har spart opp en del penger, samtidig som vi har fått mye fra sentralt i Dyrebeskyttelsen. Men det koster 3,5 millioner å få satt opp det nye huset, noe som betyr at hele vårt budsjett går med. Det var da de fikk ideen om en innsamlingsaksjon, sier Foshaug og referer til kronerullingen som foregår over spleis.no.

Dyrebeskyttelsen er drevet 100 prosent på frivillig basis, og får penger fra grasrotmidler, medlemskontingenter, gaver/donasjoner, omplasseringsgebyrer og dugnader.

– Hittil har vi fått inn 30.000 kroner, og det er helt fantastisk. Vi setter veldig stor pris på det, sier Foshaug, og legger til at mange har kontaktet dem for å donere bort ting.

fornøyde: Nina Høwe (t.v.) og Coby Weber er fornøyde med at det lille røde huset ved prestvannet snart er historie. Når det nye bygget er på plass skal det som en gang var barnehage rives.

– Folk viser oss stadig mye godvilje, og vi takker for det. En del ting har vi riktignok lyst til å kjøpe nytt, i og med at vi skal inn i et nytt hus, men også fordi brukte ting ofte er slitt og holder kortere tid.

– Hvor mye trenger dere for å kunne kjøpe det dere trenger?– Hadde vi fått 100.000 så hadde jo det vært veldig flott. Da kan vi for eksempel kjøpe klatrestativer og leker til kattene som ikke er oppklorte og gamle, sier Foshaug.