Utfyllingen vil skje i forbindelse med etablering av nytt landareal for bolig- og næringsformål på tomta hvor det har vært skipsverftsaktivitet i over 150 år.

Venter på veivesenet

Fylkesmannens vedtak, som er fattet med hjemmel i forurensningsloven, gir Vervet Eiendom tillatelse til utfylling av 110.000 kubikkmeter sprengstein i sjø. For å illustrere mengdene det er snakk om, tar en mellomstor lastebil rundt ti kubikk, altså totalt over 10.000 lastebillass.

De forurensede masser skal imidlertid fraktes med båt, det samme skal de rene massene.

Steinen skal legges oppå 17.000 kvadratmeter forurenset sediment utenfor Vervets eiendommer.

– Vi er avhengige av to godkjenninger før vi kan starte arbeidene med utfylling og opprenskning av tomta. Med Fylkesmannens vedtak, er den ene på plass, vi venter fortsatt på godkjenningen fra Statens vegvesen om hvordan utfyllingen kan skje uten at fundamentene til Tromsøbrua påvirkes. Selv om vi får disse to godkjenningene er vi avhengige av tillatelse fra Tromsø kommune. For at vi skal kunne sende inn søknaden til kommunen må vi først få tillatelse fra fylkesmannen og Statens vegvesen, sier prosjektleder Marius Amundsen i Vervet Eiendom AS.

UTFYLLING: Prosjektleder Marius Amundsen i Vervet Eiendom foran området som skal utfylles med store mengder steinmasser.

Positiv miljøeffekt

Jobben som skal gjøres på den gamle verftseiendommen skal være sluttført neste år. Fylkesmannen vurderer samfunnsnytten ved en utfylling ved Vervet som større enn ulempene ved tiltaket.

– Slik Fylkesmannen ser det, vil omsøkte tiltak ikke medføre fare for uakseptabel spredning av forurensning, eller ha nevneverdig negative effekter på natur av særskilt verdi eller berøre naturmangfoldet i området. Tiltaket vil ha en positiv miljøeffekt ved at miljøgifter i de forurensede sedimentene blir dekket til og ikke lengre gjøres tilgjengelige for opptak i næringskjeden, konkluderes Fylkesmannen i sitt vedtak.

Miljøovervåker området

Snart blir det klart hvem som får jobben med utfylling og opprenskning. Det er snakk om en stor kontrakt.

– Hvem som får totalentreprisen blir klart i neste uke. Vi har estimert at utfylling og opprenskning vil ligge på over 100 millioner kroner pluss moms, sier Marius Amundsen.

Ifølge Amundsen har de tatt tester av hele området for å kartlegge hvor mye forurensede masser det faktisk er på verftstomta.

– Vi har fått svar på de første testene som viser tiltaksklassen på massene. I forrige uke tok vi utlekkingstester av de områdene som er påvist farlig avfall.

OPPRENSKNING: Før Vervet Eiendom starter utbygging skal forurensede masser etter over 150 års industrivirksomhet fjernes og erstattes med rene masser.

Friskmelder eiendommen

Resultatene kommer i neste uke. Svarene vil avgjøre hva totalsummen ender på. Det er mellom 20.000 og 25.000 kubikkmeter forurenset masse som skal skiftes ut med rene masser.

– Vi kan ikke risikere at folk forbinder tomta med forurensning. Multiconsult har i lang tid overvåket området for lekking fra land til sjø. Når vi er ferdig med opprydding og utfylling av området vil eiendommen fremstå som friskmeldt, sier Amundsen.

Spent om museumstomt

Vervet Eiendom venter i spenning på om regjeringen velger Vervet-alternativet for det nye museumsbygget, fremfor de to alternativene ved Strandveien.

– Frem til avgjørelsen er tatt står vi på stedet hvil. Vi skulle egentlig vært i full gang med tegning av prosjektet. Vi er veldig spente på om museet skal ligge her. Avgjørelsen blir visstnok tatt ganske snart. Blir Vervet valgt, blir en del av våre planlagte bygg fjernet for å gjøre plass til det nye museet, som blir liggende inn mot Skansegata, sier Marius Amundsen.