Det betyr at eierne av Norsk Miljøkraft AS, som skal bygge vindkraftverkene på Kvaløya, ønsker myndighetenes velsignelse til oppstart uten at grunneierforholdene er på plass.

Ønsker endringer

Gründer Jonny Sørensen, som nå eier 17–18 prosent av aksjene i morselskapet, bekrefter at ting er på gang og at de utenlandske eierne ønsker fortgang i prosessen.

Gjennom sin prosessfullmektig, advokat Søren Lous, er det sendt en søknad til NVE om planendring, ekspropriasjon og forhåndstiltredelse.

berørt: Hege Berg konstaterer at en anleggsvei vil berøre hele Sjøtun – både skolen, barnehagen og henne selv som beboer. Foto: Tom Benjaminsen

Holde fremdriften

– Mine klienter ønsker å holde fremdriften og vil ha en oppstart så raskt som mulig. Det innebærer at tiltakshaver kan sette i gang anleggsarbeidet før skjønn er avholdt, erstatning for grunnervervelse fastsatt og eventuelle avtaler er inngått med grunneiere og rettighetshavere.

Advokat Lous skriver i søknaden at NVE kan gi samtykke til at ekspropriasjonsinngrepet blir satt i verk før det foreligger et rettskraftig skjønn.

Ikke oppsettende virkning

Norsk Miljøkraft AS ber i samme åndedrag at en forhåndstiltredelsen ikke kan gis oppsettende virkning. Det skal gjelde i samtlige ekspropriasjonssaker.

Advokat Søren Lous viser til at NVE allerede har gitt konsesjon for utbygging på Kvitfjell og Raudfjell.

– Utbygger er gitt frist for når anleggene skal være i drift. Derfor er det viktig å starte opp med byggingen av adkomstvei og kaianlegg. Om utbyggingen utsettes ytterligere, risikerer man at prosjektet ikke blir gjennomført, skriver advokaten og legger til at alt skal være i drift sommeren 2020.

rasert: Tidligere Frp-politiker i kommunestyret, Per Tore Uteng, mener bygda blir rasert mens etableringen av vindmølleparkene forgår. Foto: Dag Sørli

Flytter ilandføring

I mars skrev iTromsø at utbygger ønsker å flytte ilandsettingen av vindmøllene fra Buvika til Sjøtun. Nå foreligger også den søknaden hos NVE.

Hege Berg er en av flere som til nå har avvist alle fremstøt fra Norsk Miljøkraft AS. Hun og flere andre som iTromsø har kontaktet, sier at en flytting til Sjøtun vil bety en voldtekt av bygda.

Midt i bygda

– Jeg har vært imot etableringen av vindmølleparkene fra første øyeblikk. Også da Buvika skulle være ilandsettingssted.

– Dersom NVE godkjenner søknaden, betyr det at arbeidene starter opp uten at vi har noe vi skal ha sagt.

Ifølge Hege Berg, som er FAU-leder ved barnehagen på Sjøtun, vil anleggsveien gå midt imellom barneskolen og barnehagen.

Personlig berørt

– Jeg blir også personlig berørt ettersom vi bor tett inntil det som skal bli traseen for anleggstrafikken. Vi må sånn sett gi fra oss deler av eiendommen.

– Men verst blir det for ungene som har sitt uteområde der tungtransporten – med 50–100 turer hver dag – skal foregå. I mine øyne vil det være forkastelig om utbyggerne får sine krav igjennom, sier Hege Berg.

Hasteparagrafer

Tidligere Frp-representant, Per Tore Uteng, har bodd og hatt næringsvirksomhet på Sjøtun i årevis.

– Det er sterkt beklagelig at en utbygger ber myndighetene om å ta i bruk hasteparagrafer for å få fortgang i en prosess. Det vil innebære at berørte parter bli overkjørte og står maktesløse i den videre prosessen. Slik kan vi ikke ha det, mener Uteng som tror bygda blir rasert under og etter anleggsperioden.