– Vi er blitt en satsingsregion. Det er en fjær i hatten for oss, sier Svein Gunnar Karlstrøm, daglig leder ved Framtiden i våre hender Nord i Tromsø.

Satser i nord

Framtiden i våre hender er Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon med over 29.000 medlemmer som arbeider for etisk forsvarlig og miljøvennlig forbruk. FIVHs overordnede målet er global rettferdighet, økologisk balanse og en løsning på verdens fattigdomsproblemer, slik at det blir mulig for alle mennesker på jorda å leve et verdig liv.

– FIVH har en stor satsing i Nord-Norge. Jeg synes det er stort at vi kan vise vei for resten av landet, sier Karlstrøm.

Lønn til fem nye ansatte

I sommer elsyklet han og kollega Amund Hagen Kristiansen til Lofoten for å etablere lokallag. I tillegg er det lokallag i Bodø og Alta, og i Tromsø finnes både lokallag og studentlag.

– Vi har gått fra to til fem lokallag siden nyttår, og Tromsø er navet i satsingen.

Nå har Tromsø-kontoret fått penger for å lønne fem deltidsansatte i to måneder fremover, som ledd i et pilotprosjekt. De fem skal tre ettermiddager/kvelder i uka banke på dører og ringe på ringeapparater hos tromsøværinger.

– Vi skal prøve ut en pilot for verving av medlemmer ved å gå fra dør til dør og selge det grønne budskap. Vi har veldig tro på å rekruttere flere medlemmer, og som en spin off av det at folk blir mer miljøvennlige.

Ambisiøse mål

Karlstrøm har ansatt Tuva Torstensen Mugaas, Ylva Eriksen, Sjenia Johansen, Tobias Haumann og Sara Ravna Lindmark til å gjennomføre pilotprosjektet. De har satt seg ambisiøse mål.

– Vi har som mål å få 20 medlemmer om dagen, det har vi stor tro på vi skal klare. Vi har bare gått fra dør til dør i et par dager, men dem vi møter er miljøbevisste og engasjerte, sier Ylva Eriksen.

Hun snakker av erfaring. I høst startet hun studiene på UiT, men brukte sommeren til nettopp verving av FIVH-medlemmer på Østlandet, Vestlandet og i Trøndelag.

– Jeg er glad for at hun flytta til Tromsø, sier Svein Gunnar Karlstrøm.

Flere miljøtema

– For det meste blir vi tatt godt imot. Det er ikke alle som har hørt om Framtiden i våre hender, så vi må ofte fortelle hva vi driver på med, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Bytter beite etter 17 år hos Coop: – Jeg ønsker ikke å drive noe med halvt hjerte (for abonnenter)

I møtet med tromsøværinger tar de fem opp tema som miljøgifter, matkasting, etiske klær og bærekraftige banker.

– Jeg har fokusert på miljøgifter, folk er usikre på hvor giftene kommer fra og hvilke produkter de er i. Jeg får god dialog med folk og kan komme med konkrete eksempler. Det handler om dialog og bevisstgjøring, sier Sjenia Johansen.

Før pilotprosjektet er over håper Karlstrøm at de har rukket over en tredjedel av byens husholdninger.

– Vi håper å besøke 10.000 husstander. Vi har 300 medlemmer i Tromsø. Jeg håper at periode på to måneder blir forlenget, sier han.