RESTAURANT: I de tidligere lokalene til Thai House restaurant skal det åpne en asiatisk restaurant. Foto: Carina Hansen

Det er mørkt i lokalene der Thai House restaurant. Det har det vært i en god stund. Men i løpet av september vil det åpne et nytt spisested.

– Det vil bli en restaurant med asiatisk mat, sa Bent Arne Hansen, til iTromsø i juli. Han er daglig leder i Touristshop, som eier selskapet som skal drive restauranten.

Satser stort: Arctic Restaurant AS, her representert ved Bent Arne Hansen, skal åpne to spisesteder i sentrum til høsten. Her utenfor det som kommer til å bli en à la carte-restaurant med fokus på nordnorske råvarer. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

I de tomme lokalene i Sjøgata, som tidligere huset spisestedet Da Vinci, skal det også åpne noe nytt i september. Hansen skal åpne en ny à la carte-restaurant.

– Totalt vil det være spiseplasser til 250 personer, men vi vil i første omgang bare ha åpent i førsteetasje og så får vi åpne kjelleren etter hvert, uttalte han i juli.

Åpner snart

I Storgata har Heklekroken flyttet ut og et stort lokale står tomt. Her vil det i løpet av høsten åpne noe nytt. Det bekrefter daglig leder i Meierikvartalet Eiendom, som ikke vil røpe hvem som skal inn. De nye leietakerne skal inn i løpet av kort tid.

GULLSMED: Dette lokalet i Storgata er allerede leid ut. Foto: Carina Hansen

I Storgata 38 var det leid ut til Venus gullsmed, men det lokalet står tomt. Det betyr ikke at ingen vil inn der, for det er faktisk allerede utleid, ifølge Meierikvartalet Eiendom. De ønsker ikke å si hvem det er leid ut til eller hva som er planene for det lille lokalet.

I de gamle lokalene til Peppermøllen har det lenge vært planer om å åpne noe, men det går sakte fremover med planene til Olav Thon-gruppen og AMJ-gruppen.

– Vi ønsker at lokalet skal blomstre, sier Randi Gåsvær i Olav Thon-gruppen til iTromsø.

Konditori

KONDITORI: Her skal Koseverden åpne. Foto: Carina Hansen

På andre siden av Storgata lå Tromsøs eneste indiske restaurant. Den la ned for en stund siden. Der har det nå åpnet konditori og vinbar. Koseverden, som før holdt til på Jekta, satser heller på sentrum.

– Dette lokalet har vært bakeri i lange tider – inntil på 80-tallet. Så kom Peacock, men etter det er det er vel ingenting som har gått særlig bra i dette lokalet. Kanskje kan vi vekke noen tradisjoner og minner, sa Roman Galaibo til Nordlys tidligere i sommer.

Restauranter vil til Grønnegata

LÅSESMED: Kaba Møller Undall flytter til Langnes. Foto: Carina Hansen

I Karl Johan-kvartalet er låsesmeden Kaba Møller Undall inne i sin siste måned i lokalene. De

stenger dørene i september og flytter til Langnes

. Der har det foreløpig ikke kommet inn nye leietakere.

– Vi har hatt flere restauranter som har vært interessert. Men det er jo en litt lengre vei å gå dersom det skal etableres et nytt spisested, sammenlignet med å etablere butikk. Vi er åpen for alle innspill som kommer og så gjør vi en vurdering av markedet. Vi ønsker stabile og gode leietakere, sier Monika Lyngh.

Til tross for flere interesserte opplever Lyngh at det er en del utfordringer med sentrum.

– Det er ikke så enkelt å leie ut i sentrum. For mange på næringssiden er parkering viktig. For eksempel lurer de på hvor de kan parkere og hvor mange parkeringsplasser som er tilgjengelig i nærheten, sier Lyngh.

Stor interesse for lite hus

FRISØRHUSET: Det lille huset i Grønnegata er det mange som vil leie. Foto: Carina Hansen

Litt lenger nord i Grønnegata ligger Frisørhuset – en søtt, gammelt hus som nå står tomt.

– Vi kjøpte Frisørhuset i mai i år som en del av en mer helhetlig plan for dette området da AS Taco også eier næringsdelen i Sentrum Terrasse. Ved å kjøpe Frisørhuset gir det en mulighet til utvikle denne delen av sentrum, sier Carina Johansen i AS Taco.

De opplever at interessen for Frisørhuset er stor.

Etter at de åpnet for andre leietakere enn frisører har interessen for det gamle huset har vært stor.

– Det er både turistbedrifter og andre mindre bedrifter som har tatt kontakt, sier Johansen.

NYTT KONSEPT: AS Taco vil ha inn et nytt konsept i Sentrum Terasse. Foto: Carina Hansen

Like ved Frisørhuset ligger de gamle lokalene til Vinmonopolet. Der har det stått tomt siden polet flyttet ut i 2013. Det er AS Taco som leier ut disse lokalene, men Johansen vil ikke si så mye om planene der ennå.

– Vi jobber med en plan som ikke er klar ennå, sier hun.

Jobber med konsepter

As Taco har også ledige lokaler ved Prostneset, i Kirkegata 1.

– Førsteetasjen har tidligere vært kontorlokaler, men vi ønsker noe mer kunderettet som åpner for mer aktivitet. Med den nye havneterminalen, så tror vi at dette er et område der det vil skje mye mer i tiden fremover. Derfor har vi jobbet med hvilke konsepter vi vil ha inn. Vi har leid ut en del av førsteetasjen til en turistaktør, mens deler av første etasje fortsatt er ledig, sier Johansen.

Hun opplever at det slett ikke er vanskelig å fylle lokalene AS Taco har i sentrum.

– Sentrum har fått litt negativ omtale, spesielt med begrepet sentrumsdøden. Vi ønsker å få inn bedrifter som er på å løfte sentrum. Dette er veldig viktig. Det er samtidig veldig bra at kommunen og andre gårdeiere tar grep med å skape aktivitet i tomme lokaler. Selskapet Tromsø Sentrum AS tror jeg også kommer til å bli viktig for sentrumsutviklingen, sier Johansen.

Store lokaler

STORT: Lokalene mellom Storgata og Grønnegata er på tre etasjer. Her har Sonans holdt til og for lenge siden - uteplassen Strøket. Foto: Carina Hansen

Midt mellom Storgata og Grønnegata står det tre etasjer store lokalet, som tidligere huset uteplassen Strøket og siden Sonans, tomt. Det er næringsmeglerne Newsec som skal få inn leietakere i dette lokalet, og i lokalene til gamle Tvibit i Fredrik Langes gate.

– Vi jobber med begge lokalene og vi har noen store bedrifter som er interesserte. Det er lange prosesser i næringsmegling, men vi regner med at hvert fall et av lokalene blir leid ut i løpet av kort tid, sier Siv Ingebrigtsen, eiendomsrådgiver i Newsec.

Hun vil ikke si hvilke selskaper som ønsker å leie i de store lokalene.

– Det har vært både restauranter og forskjellige bedrifter som har tatt kontakt, sier Ingebrigtsen.

Hun synes lokaler i sentrum lett lar seg fylle.

– Det vi ser er at det er veldig rift om nyetablerte lokaler, sånn som i havneterminalen og Amundsengården. Der har vi snart fylt opp, og har bare noen små arealer igjen. Gamle, litt slitte lokaler kan ligge litt lengre enn andre, men de går, de også, sier hun.

Tidligere fotostudio

Helt nord i Grønnegata ligger et butikklokale som tidligere huset Tromsø Fotostudio. Grønnegata 112 i Nordlysbygget leies ut av TotalEiendom .

– Vi jobber med et par interessenter. Det vises jo at det er i ei gate med mye trafikk. Det er ikke så enkelt som hvis lokalet hadde vært i Storgata, sier Ørjan Ånesen, i Total Eiendom.

Han tør ikke spå når det åpner noe nytt.

– Det kan gå to uker eller to måneder. Det kommer noen inn der etter hvert, sier Ånesen.

Han opplever at det ikke er spesielt vanskelig å få tak i leietakere i sentrum.

– Det er grei interesse. Det går på standard. Det er mange dårlige kontorlokaler i sentrum, sier han.

Mange store byggeprosjekter

I tillegg til nyåpninger rundt om i sentrum, er det også en rekke byggeprosjekter som preger byen. Akkurat nå jobbes det med Rødbanken-kvartalet, som er planlagt ferdig i 2019. Der er deler av banken tenkt som et nytt byrom.

SNART FERDIG: Strandgata 41. Foto: Pellerin/Kenneth Bless

Pellerin har en rekke prosjekter i sentrum som nylig er ferdigstilt eller som er i byggefase.

STRANDTORGET 3: Under Arctic Race-helga var det mye aktivitet på Strandtorget. Der er Pellerins hovedkontor akkurat ferdigstilt. Foto: Pellerin

– Med sitt nye innhold og nye fasader vil dette prege bylivet og bybildet positivt – herunder Strandtorget 3 («Pellerinbygget»), Strandgata 41 (gamle tinghuset og posthuset), ny fasade i plan 1 i Strandgata 9, samt utvidelsen av The Edge sin konferanse- og møteromsavdeling inn i nabobygget Kaigata 4, sier Kenneth Bless, administrerende direktør i Pellerin.

NY FASADE: Brennbygget i Kaigata 4 er i ferd med å få helt ny fasade. Illlustrasjon: Pellerin

Stort prosjekt

I Storgata 25 er det ikke lenge før Pellerin kan starte byggingen av Matservicekvartalet.

– Vi jobber med å få solgt noen kontrakter for leie av kontorplass i kontordelen av prosjektet før vi kan gå i gang med byggingen, sier Bless.

Han opplever at sentrum virkelig har fått en oppsving.

-Det er åpenbart for alle som bruker byen at det skjer mye. Det er synd at det i avisene er en overvekt av vinklingene «ut etter 40 år i sentrum», for da får kanskje noen et inntrykk av at byen tømmes. Men det er alltid slik at noen må ut og nye må inn. Det er tegn på et sentrum i vekst og i nødvendig endring. Det er stor aktivitet i sentrum og vi har lite ledige lokaler, sier Bless.

På lengre sikt er det også flere svært store byggeprosjekter som vil prege sentrum:

  • Nylig ble det avgjort at Tromsø Museum skal ligge ved Mack.

  • Skipsverfttomta ved Tromsøbrua skal bli en helt ny bydel.

  • Totalrenovering og Gunnar Wilhelmsens selskap Triko AS har kjøpt Tempohjørnet og vil bygge om hele kvartalet, fra Storgata og helt ned til Sjøgata.