– I regjeringas reiselivsmelding ønsker de å satse ytterligere på langreiste turister fra Kina. I planen står det eksplisitt at man vil fortsette å satse i det asiatiske markedet. Det legges inn mye penger for å markedsføre Norge som reisedestinasjon i det asiatiske markedet. At det kommer flere turister med lang reisevei er ikke tilfeldig, det er en villet utvikling fra regjeringa, sier han.

Henger ikke på greip

Han mener strategien kan få alvorlig konsekvenser.

– Det henger ikke på greip med uttalte nasjonale mål om klima. Man kan ikke basere statens økonomiske satsinger på noe som samtidig ødelegge grunnlegget for turisme. Kommer nok folk med fly på lange reiser for å stå på ski i Lyngsalpene, vil det ikke være noen snø igjen. Det er uansvarlig. Derfor bør vi heller satse på turisme fra et geografisk nærmere marked, sier han.

Nerberg understreker at han ikke vil oppfordre noen om å ikke komme til Norge, eller ikke komme tilbake, uansett hvor de kommer fra.

– Alle som vil komme og oppleve Norge må få lov til det. Men vi trenger ikke bruke store ressurser for at turister fra Kina skal komme hit, og bidra til global oppvarming, sier han.

LES OGSÅ: Tromsø er den mest besøkte cruisehavna i Nord-Norge (for abonnenter)

Bærekraft er et nøkkelord for Nerberg.

– Jeg er for en styrking av reiselivsnæringa for å opprettholde lokalsamfunnene i distriktene, men da må vi gjøre noen endringer. Det er for å få en bærekraftig reiselivsnæring, noe som allerede er på den globale agendaen hos FN, men også for å unngå slitasje på folk og natur der turistene kommer, sier han.

Uenig

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) deler ikke MDGs bekymringer om turister fra det asiatiske markedet.

– Jeg er helt uenig. Nordmenn flyr selv til Asia, og da kan vi ikke ha tomme fly som kommer tilbake, det er i hvert fall ikke miljøvennlig. Jeg diskriminerer ikke, og ønsker derfor velkommen asiatiske turister. De er en kjøpesterk turistgruppe som vil oppleve nordlyset, og vi trenger dem for å få trygge arbeidsplasser, sier han.

REISE LANGT: Kent Gudmundsen (H) ønsker flere turister fra det asiatiske markedet.

Han vil fortsette markedsføringen av Norge i det asiatiske markedet som turistdestinasjon.

– Europeiske turister er ikke like betalingsvillige. De kommer kjørende i bobilene sine. Selv om de kommer fra en kortere distanser, er det ikke nødvendigvis mer miljøvennlig transport. Det varier sikkert noe, det har vært eksplosiv vekst siste årene fra særlig det asiatiske markedet.

Gudmundsen mener også at flytrafikken blir mer miljøvennlig.

– Snart kan vi få kortbanenett i Nord-Norge med elektriske fly, og med teknologi som gjør at vi kan få biodrivstoff til fly vil utslippet gå betydelig ned for flyreiser i årene som kommer. Bare de sisten tusenårsskifte har Co₂ utslippet gått ned per flyreise. Jeg er teknologioptimist, sier Gudmundsen.