Tirsdag ble det klart at Erna Solberg og de borgerlige får fortsette i regjering i fire nye år. Troms har i alt fem mandater på Stortinget pluss ett utjevningsmandat. De seks som danner den såkalte «tromsbenken» de fire neste årene er: Cecilie Myrseth (Ap), Martin Henriksen (Ap), Kent Gudmundsen (H), Per-Willy Amundsen (Frp), Sandra Borch (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Sammen skal de kjempe for fylkets interesser.

– De viktigste sakene som vi vil kjempe for er å ta i bruk mulighetene vi har i nord, altså de naturgitte fortrinnene. Det gjelder alt fra mineraler, petroleumsnæringen og reiseliv. Vi må si ja til mulighetene vi har i nord, slik at vi får skapt verdier og arbeidsplasser for oss som bor her, sier Gudmundsen om hva som blir det viktigste for ham på Stortinget. Han trekker også fram utdanning, forskning, helse og omsorg som vil bli viktige saker for ham de fire neste årene.

Vil kjempe mot sentralisering

Senterpartiet har gjort et brakvalg nasjonalt, men også lokalt i Troms. De går fram 8,6 prosentpoeng og ligger på en oppslutning på 15 prosent i fylket.

– En av de viktigste sakene vi kommer til å kjempe for er forsvaret – som omhandler hovedbase for helikopter på Bardufoss, Andøya flystasjon, styrke heimevernet og forsvarsbudsjettet. Vi kommer også til å jobbe for å stoppe sentraliseringsreformene som denne regjeringen har startet. I tillegg vil vi jobbe for et nasjonalt løft av fylkesveiene, noe som er viktig for næringslivet i Troms og da særlig i distriktene, sier Sandra Borch.

TROMSBENKEN: Kent Gudmundsen (H), Sandra Borch (Sp), Cecilie Myrseth (Ap) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) utgjør tromsøbenken. Martin Henriksen (Ap) og Per-Willy Amundsen (Frp), som også er en del av tromsbenken, hadde ikke mulighet til å stille opp på bildet. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Cecilie Myrseth trekker fram det å ta i bruk mulighetene som ligger i havet på en bærekraftig måte.

– Vi i Nord-Norge må gripe havsatsingen og eie den, og den skal ledes herfra. Vi må også sørge for tidlig innsats i skolen, da frafall er en kjempestor utfordring spesielt her i nord. I tillegg vil jeg bruke min kompetanse som psykolog. Jeg vil bidra til å løfte psykisk helse høyere opp på den politiske agendaen. Men det aller viktigste er at jeg i hvert fall skal bidra til at tromsbenken skal jobbe godt sammen om de store løftene som trengs. Slik kan vi høres godt innad i partiene, sier Myrseth.

Tromsbanen

– Det skal være Nord-Norge på nordnorske premisser. Vi kommer til å kjempe knallhardt mot utviklingen vi ser – at man gjør Nord-Norge til et høstingsland for aktører utenfor vår landsdel. Vi vil også kjempe mot den rivende forskjellsutviklingen vi ser i Norge. I tillegg kommer jeg til å jobbe knallhardt for Tromsbanen, og få utredning til å bli en konseptvalgutredning. Da kommer vi på sporet av en reell bane, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Kent Gudmundsen (H), Cecilie Myrseth (Ap), Sandra Borch (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (Sv) Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Under valgkampen har samarbeidet på tromsbenken vært debattert, hvor blant annet Fylkesnes har trukket fram utfordringer knyttet til samarbeidet mellom tromsbenken, fylkespolitikere, kommunepolitikere og næringslivet i regionen. Er det noe samtlige partier på tromsbenken er enige om, så er det å styrke dette forholdet.

– Det handler om vi er villige til å kjøre et tromsprosjekt, eller om man bare kjører partiprosjekt. Det er det som har vært utfordringen i mange, mange år, sier Fylkesnes.

– Mye av det som skjer på hav kan vi forenes om, men vi har litt forskjellig syn på hvordan ting skal forvaltes. Det er uansett viktig at vi jobber tett sammen. Hvis man jobber på lag med mange sterke stemmer i landsdelen, så vil vi få til en god del, sier Myrseth.

– Det viktigste er at man har en raushet på benken når det gjelder å dele informasjon som er av strategisk viktig betydning for regionen og landsdelen vår, påpeker Gudmundsen.

Tromspatriotisme

Til tross for at de alle vil jobbe for et tett samarbeid, så understreker samtlige at det er innad i partiene de virkelige kampene må vinnes.

– Det vil komme mange småsaker hvor man kommer til å kjøre en Troms- og Nord-Norge-patriotisme. I slike saker må samarbeidet være bra, og man må utnytte hverandre posisjoner til å legge trykk. Da kan tromsbenken være på sitt beste, sier Fylkesnes.

– Ordførerne i Troms har også noe å lære. Jeg vil si at jeg ikke akkurat har blitt nedringt av ikke borgerlige-ordførere. Det hadde vært hyggelig om for eksempel en Ap-ordfører ringte og kom med innspill i landsdelssaker, sier Gudmundsen.

En konkret sak Fylkesnes mener partiene på tromsbenken kan samles om, er Tromsbanen.

– Der har vel alle partier uttalt seg fordelaktig. Hvis tromsbenken kan være med på å realisere tromsbanen, ja, da har vi gjort jobben vår, sier han.

– Det ligger nå mye ansvar på Gudmundsen og Amundsen på at utredningen blir god, sier Myrseth.

– Må være «på»

Etter hvert skal fordelingene av komitépostene begynne. Både Gudmundsen og Borch reiser til Oslo allerede denne uka.

– Vi har gruppemøte på torsdag, så jeg reise ned i morgen. Jeg skal pendle fram og tilbake, så jeg kommer fort opp igjen, sier Borch.

– Jeg skal være her så lenge som mulig, og så reiser jeg til Oslo når jeg må, sier Myrseth.

– Nå er det lurt at vi alle på benken er «på». Det er nå kabalen skal legges, sier Fylkesnes.

Tror ikke han får hjelp

Per Willy Amundsen var ikke i byen da iTromsø møtte resten av gjengen som er klare for tromsbenken. Derimot svarte han på telefon på hva han håper tromsbenken kan samarbeide om.

- Jeg har vært veldig tydelig på at vi må styrke forsvaret i nord. Det er en veldig viktig sak for meg at vi må ta vare på forsvaret og trygge borgernes sikkerhet. I tillegg er det veldig viktig at vi løfter veistandarden og veiutbyggingen i nord. Det er avgjørende for nordnorsk næringsliv at vi har gode veier. Det er ingen som har så dårlig tid som en død laks, så det sier seg selv at vi må ha gode veier, sier Amundsen til iTromsø.

Han sier at det er spesielt fylkeskommunale veier som må rustes opp, for eksempel ut til Senja og Skjervøy.

Derimot har Amundsen en tredje kampsak, hvor han tviler på at resten av benken vil komme til å støtte han.

- Det er en strengere innvandringspolitikk. Det er viktig å ha en trygg og god utvikling i landet, og dette er derfor en sak jeg prioriterer høyt. Akkurat der tror jeg ikke jeg får spesielt mye hjelp fra de andre partiene, sier Amundsen.