I sommer søkte 70 grader Nord arkitektur på vegne av Robukta AS om rammetillatelse for bygging av hotell med 81 rom i tre etasjer med parkeringskjeller.

Stoppet i formannskapet

Tidligere har kommunen avslått søknader om bygging av seniorboliger og småhusbebyggelse på Robukta-eiendommene. Daglig leder Bård Sverdrup i Robukta AS uttalte til iTromsø i juli at hotellplanene er innenfor gjeldende reguleringsplan, og trenger derfor ingen dispensasjon.

15. august vedtok imidlertid formannskapet at Robukta-eiendommene skal omgjøres til friområder for allmennheten og at kommunen går i dialog med grunneierne om kjøp av eiendommene.

Vanskeliggjør planlegging

Som en konsekvens av dette ble det også vedtatt å nedlegge midlertidig forbud mot byggetiltak, bruksendring, deling og sammenføying av eiendommer.

– Rettsvirkningene av det midlertidige forbudet er at deres søknad ikke kan behandles eller innvilges så lenge forbudet gjelder. Vi viser til at kommunen ønsker å regulere området til grønnstruktur, og at unntakene i plan- og bygningsloven ikke kommer til anvendelse da oppføring av hotell anses å kunne vanskeliggjøre planleggingen, skriver fungerende byggesakssjef Sissel Henriksen i et brev til arkitekten, med kopi til tiltakshaver.

Stilles i bero

Etter formannskapets vedtak uttalte Sverdrup til iTromsø at de vil påklage formannskapsvedtaket om forbud mot byggetiltak i Robukta til Fylkesmannen i Troms.

– I første omgang påklager vi vedtaket om bygge- og deleforbud, skrev Sverdrup i en e-post.

Nå varsler altså kommunen om at behandlingen av søknaden om bygging av hotell innstilles inntil videre.

– Behandlingen av deres søknad stilles i bero inntil planspørsmålet som begrunner forbudet er avklart, eller inntil forbudet bortfaller som følge av tidsbegrensningene i plan- og bygningsloven. Dette er en prosessledende beslutning og ikke et enkeltvedtak som kan påklages, skriver konstituert byggesakssjef.