I en alder av 49 år var Trude Helgesen godt fornøyd med livet. Likevel prøvde kroppen å gi beskjed  om at noe var alvorlig galt.

– Jeg sto foran speilet og sa til døtrene mine at "jeg ser ikke verst ut til å være 49 år". Da hadde jeg gått ned fem kilo uten å være klar for det, forklarer hun.

Andre symptomer som dukket opp var det som kan kategoriseres som "vanlige" plager for kvinner i hennes alder: uregelmessig menstruasjon og småblødninger.

– Jeg forklarte det med at det hadde vært en slitsom periode, og at det var vanlig for kvinner på min alder, forklarer Helgesen.

– Den stille død

I mars 2016 ble hun operert som følge av lav blodprosent og plager med småblødninger. Hun skulle fjerne livmoren og eggstokkene.

Rett etter operasjonen trodde legene at de hadde operert bort friske organer. Seks uker senere fikk hun beskjeden som skulle vende opp ned på livet hennes. Helgesen hadde fått påvist livmorhalskreft type 2B og eggstokkreft i stadium 4. Begge stadiene tyder på spredning til andre organer.

– Det er en grunn til at sykdommen kalles den stille død. Det er ikke noen sikre symptomer på livmorhalskreft. Det er symptomer som lett kan forklares på andre måter, med blant annet at du har hatt det stressende på jobb. Den eneste måten å oppdage det på er å ta celleprøve, sier hun og forteller at hun alltid har tatt celleprøve hvert tredje år.

Etter at hun fikk påvist kreft i eggstokk og livmor, startet prosessen med å gjøre henne frisk. Hun har gått gjennom strålebehandling og tatt medisiner. I dag er Helgesen kreftfri, men går til etterkontroll hver fjerde måned.

– Da jeg fikk beskjeden, så tenkte jeg bare døden. Jeg begynte å rydde og gjøre plass for hva som kunne komme. Det var ikke bare jeg som ble syk, men hele familien ble påvirket. Jeg fikk helt nye kort å spille på og jeg ser nå helt annerledes på livet.

Ser fremover

Til tross for at hun i dag er kreftfri, er det usikkert om hun vil få oppleve å bli pensjonist.

– Jeg fikk ganske tydelig beskjed fra legen om at jeg ikke trengte å tenke så mye på pensjonisttilværelsen min. Dette handler i hovedsak om eggstokkreften, da 90 prosent av dem som har hatt sykdommen får tilbakefall. Det er bare et spørsmål om når. Uansett om jeg skal leve fem eller ti år til, så skal de årene bli gode. Men jeg blir nok aldri ei gammel dame.

#Sjekkdeg

Tall fra Kreftforeningen viser at 370 kvinner i 2015 fikk påvist livmorhalskreft. Dette er et tall som kunne vært betydelig redusert hvis samtlige kvinner tok celleprøve.

1. september gikk startskuddet for Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanje. Dette er en kampanje som ble startet av Thea Steen i 2015, som selv døde i av livmorhalskreft i 2016. I Steens ånd, skal kampanjen motivere kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft. I forbindelse med kampanjen skal blant annet UNN-leger stille opp på dugnad for å gjennomføre den livsviktige kreftsjekken 18. september.

Helgesen er nå selv engasjert i kampanjen. Hun ønsker at de 250.000 kvinnene som dropper celleprøven hvert år skal få en økt bevissthet omkring gevinsten av det å ta den livsviktige sjekken.

– Hvis det bare er ei kvinne som tar celleprøve etter å ha lest historien min, så er det verdt det. Tenk at den tredje vanligste kreftformen blant kvinner kunne vært unngått dersom alle kvinner tok testen, sier hun.

– Jeg har fått med meg at noen er engstelig for å ta celleprøve. Jeg tror dette er en kombinasjon av uvitenhet og frykt. Det som legen gjør er ta en liten børste inn i livmorhalsen og tar ut litt vev. Klarer du å ta hull i året, så er dette bare en mikrodel av smerten. I tillegg tar testen bare noen minutter. Dette er noe alle kvinner bør skrive på sin bucketlist.