Da Storelva skole åpnet dørene for 20 år siden, var det uten en gymsal knyttet til skolen. Siden den gang har skolen måtte leie seg inn i gymsalene til andre skoler på Kvaløya, samt ta i bruk fotballhallen når gymtimer har måtte gjennomføres innendørs.

– Beklagelig

Like lenge har kommunen jobbet med diverse planer for å realisere en flerbrukshall på Storelva. Siden 2013 har det vært satt av penger til prosjektet og tomten ligger klar mellom kunstgressbanen og fotballhallen, men prosjektet ble i fjor utsatt for tredje gang etter at anbudet Tromsø kommune fikk inn på prosjektet lå på mellom 115–120 millioner kroner, mens det kun var satt av 70 millioner til hallen.

Brage Larsen Sollund (Ap), leder for Byutviklingskomiteen, sier det var helt nødvendig å ta nok en ny runde på prosjektet.

– Hallen er veldig viktig for oss og selvsagt for beboerne på Storelva. I dette tilfellet var det snakk om 50 millioner i budsjettsprekk på anbudene vi fikk inn før man i det hele tatt hadde startet arbeidet. Vi måtte få kostnadene ned for å kunne gjennomføre prosjektet på en nøktern og edruelig måte, og da har vi måtte ta et par ekstra runder. Det er beklagelig at det har tatt lang tid, men det arbeides for fullt med å realisere planen, sier Sollund, og henviste videre til utbyggingssjef i Tromsø kommune, Øystein Dale for mer konkret informasjon om status på prosjektet i dag.

Gir opp flerbrukshallen

Da byrådet satt av 70 millioner kroner til flerbrukshallen i 2015, skulle hallen inneholde en fritidsklubb for ungdom, en bibliotekfilial, en kafeteria med tilknyttet kjøkken som man kunne leie ut til arrangementer, tre gymsaler som skulle kunne brukes til de fleste idretter og et stort tribuneanlegg. Hallen var tenkt som et «bydelssentrum».

For dyrt: Utbyggingssjef i Tromsø kommune, Øystein Dale, sier det var nødvendig med nok en runde på hallen før man lyser ut anbudet.

Siden våren 2016 har budsjettet til prosjektet økt med 32 millioner kroner, til 102 millioner, men kommunen har tatt ut alle funksjonene fra hallen sett bort fra gymsal med tilhørende garderobe- og tribuneanlegg, samt et sosialt rom som skal kunne brukes til ulike typer arrangementer.

– Grunnen til at ting har tatt så lang tid er fordi vi har måtte starte på nytt, mer eller mindre. Det vi bygger nå blir en ren idrettshall med tribune- og garderobefasiliteter, og vi har gått vekk fra planene om en flerbrukshall, sier Dale, og fortsetter:

– Da vi fikk kvalitetssikret de endelige kostnadene, så vi at både kostnadene og ambisjonsnivået var for høyt, og vi ble nødt til å bruke tid på å kutte ned prosjektet og få det rimeligere. Da måtte vi også fjerne noen kvaliteter som opprinnelig var planlagt i hallen. Det er nå plass til en håndballhall med tribuner eller eventuelt tre basketballbaner med tribuner, og hallen skal være tilpasset ulike typer ballidretter, sier Dale.

Lover byggestart våren 2018

Anbudet som ble avvist i fjor skulle opprinnelig lyses ut igjen før jul i fjor. Det skjedde imidlertid ikke. I stedet har det blitt satt ned en innleid prosjekteringsgruppe bestående av konsulenter og arkitekter. Denne gruppen hadde sitt første møte onsdag denne uken. Planen nå er å utlyse anbudet på nytt i løpet av vinteren 2018 med byggestart på hallen mai/juni 2018.

– Denne omgangen har vi kjøpt inn prosjekteringtjenester for hjelp i utvikling av prosjektet gjennom et forprosjekt og detaljprosjekt utført av arkitekter og konsulenter. Det betyr at publikum kan ta i bruk hallen februar 2019, sier Dale.