Som et ledd i årets Smakfestival fikk et 200-tall elever fra byens ungdoms- og videregående skoler er leksjon i matvett.
Ifølge prosjektleder Natalie Robertsen er det viktig at dagens unge får et innblikk i overflodssamfunnet og all maten som kastes.'
Kaster mye
Grønnåsen-elevene erkjenner at foreldrene kaster en god del mat.
– Ikke minst middagsrester har en tendens til å gå i matsøpla. Etter det vi har hørt i dag, burde det ikke skje, konstaterer 14-åringene.
Blant annet fikk de vite at en og hver av oss kaster 42,1 kilo mat årlig.
Utgått på dato
– Det burde være unødvendig, sier Thea Antonsen og tar en ny skje av matretten hun fikk utdelt i teltet på Stortorget.
– Dette smakte godt selv om gryteretten stammer fra mat utgått på dato. Det viser at vi bør tenke oss om selv om ikke datoen er god, sier jentene.
Få opp øynene
Natalie Robertsen mener det er viktig å få opp øynene på ungdommen og lære dem godt matvett.
– Vårt mål med disse samlingene – som også omfatter byens studenter senere i uken – er å lære bort ulike triks og innprente viktigheten av å ikke kaste mat, sier prosjektlederen og legger til at hvert syvende plastnett med matvarer går i søpla uten å være brukt av.