Som et ledd i årets Smakfestival fikk et 200-tall elever fra byens ungdoms- og videregående skoler er leksjon i matvett.

Ifølge prosjektleder Natalie Robertsen er det viktig at dagens unge får et innblikk i overflodssamfunnet og all maten som kastes.'

sunt: Prosjektleder Natalie Robertsen og kokk Tommy Olsen lagte «gammel» mat til flere hundre elever.

Kaster mye

Grønnåsen-elevene erkjenner at foreldrene kaster en god del mat.

– Ikke minst middagsrester har en tendens til å gå i matsøpla. Etter det vi har hørt i dag, burde det ikke skje, konstaterer 14-åringene.

Blant annet fikk de vite at en og hver av oss kaster 42,1 kilo mat årlig.

matvett: Tirsdag fikk byens ungdoms- og videregåendeelever en leksjon i godt matvett.

Utgått på dato

– Det burde være unødvendig, sier Thea Antonsen og tar en ny skje av matretten hun fikk utdelt i teltet på Stortorget.

– Dette smakte godt selv om gryteretten stammer fra mat utgått på dato. Det viser at vi bør tenke oss om selv om ikke datoen er god, sier jentene.

Grønnåsen-elevene Thea Antonsen (til venstre) og Sara Myrli.

Få opp øynene

Natalie Robertsen mener det er viktig å få opp øynene på ungdommen og lære dem godt matvett.

– Vårt mål med disse samlingene – som også omfatter byens studenter senere i uken – er å lære bort ulike triks og innprente viktigheten av å ikke kaste mat, sier prosjektlederen og legger til at hvert syvende plastnett med matvarer går i søpla uten å være brukt av.