Gravemaskinene har snart jevnet alle bygningene på skipsverftstomta med jorda, og med det over 150 års sammenhengende industrihistorie. Bare hauger med betong og forvridd jernarmering ligger igjen.

Alt skulle rives

Det kunne også blitt skjebnen til smie- og maskinverkstedet (maskinhallen) fra 1911, et bygg enkelte mener er det meste sentrale i Tromsø skipsverfts historie.

RIVES: Det røde lagerbygget fra 1938, med sitt karakteristiske buede tak, er i ferd med å bli historie. Det hvite administrasjonsbygget og den nordlige delen av det blå bygget skal også rives.

Nå blir imidlertid mer av industrihistorien på skipsverftstomta bevart enn det som opprinnelig var lagt inn i reguleringsplanen, dersom det blir godkjent.

– Det var meningen at maskinhallen også skulle rives i likhet med alle de andre byggene. Men vi så at det kunne være verdt å bevare det i likhet med slippene, og la det bli en del av den omkringliggende bebyggelsen i den nye bydelen vi skal bygge. Vi planlegger å bevare disse gamle elementene på Vervet, sier salgsleder Vibeke Pedersen i Vervet AS.

Fått henvendelser

Utvendig er maskinhallen et slitent bygg, kledd i blå bølgeblikk. Innafor dørene trer imidlertid en katedrallignende takhvelving i betong fram, med jernkonstruksjoner i søylene.

– Planen er at maskinene og det industrielle i hallen skal vises. Vi vil gjerne bevare en del av historien og identiteten til skipsverftet. Vi har fått forespørsler fra restaurantfolk som vil inn her, sier hun.

BEVARES: En del av gjenstandene på skipsverftstomta blir tatt vare på for bruk som utsmykking i den fremtidige bydelen, som denne lyskasteren Vibeke Pedersen speiler seg i.

Hvem som har tatt kontakt, vil Pedersen ikke ut med.

Nå skal den gamle industrihallen bevares og få et helt nytt liv når i den nye bydelen ved Skansen og Tromsøbrua. «Når nye Vervet bydel står klar, skal den ærverdige hallen etter planen være omgjort til Tromsøs råeste kafé- og restaurantlokale», slår Vervet fast på sin Facebook-side.

BERGER PORT: Ikke alt blir most av gravemaskinenes klør, som denne porten som legges til side. Foto: Kjetil Vik

Spennende konsept

Vervet viser til at bevaring av maskinhallen er i tråd med utviklingen i andre europeiske byer hvor gamle industribygg bevares og tas i bruk til nye formål. Solsiden i Trondheim og Vulkan i Oslo trekker fram som gode norske eksempler.

– Det er fortsatt for tidlig å si hvem som kommer til å etablere seg i de tradisjonsrike lokalene, og planene er ennå ikke godkjente av myndighetene, men det kommer uten tvil til å bli et spennende konsept, med massevis av historie i veggene, skriver Vervet på Facebook.

NY UTSIKT: Etter at platehallen og andre bygg er revet, er utsikten til Tromsøbrua og Tromsøysundet plutselig ny.

Leter etter skatter

Selv om de gamle byggene rives unna for unna, er det ikke alt som ofres til gravemaskinene. Innimellom den grå betongen dukker det opp «skinnende» skatter som kan fungere som historiske elementer i den nye bydelen.

– Vi leter etter skatter vi kan ta vare på, og det er flere ting vi har kommet over som vi ønsker å bevare. Vi jakter på maritime elementer som kan utnyttes og bli en av utsmykkingen. Vi ønsker å beholde det industrielle preget, sier Pedersen og viser fram en båtpropell og en lyskaster på ei kai.

Ved slippen står en utstikker hvor treverket og kaipullertene skal bevares og brukes til bord og benker i den fremtidige bydelen.