En gang i året samles elevene på Tromsdalen videregående skole i turløypene rundt TUIL Arena. De er kledd ut som vikinger, har gjørme i ansiktet og kjemper for egen og klassens ære.

I år som i fjor, og flere år før det igjen, må ungdommene gjennom flere prøvelser. Gjørmebrytingen, mjød-drikking og tautrekking er blant øvelsene elevene må gjennom, men de får også bryne seg på talentkonkurranse, Idol og kleslenke.

Kunne pi utenatt

En av dem som gikk til topps i talentkonkurransen var Henrik Kristiansen (16). Han har et talent litt utenom det vanlige.

– Jeg kan de første hundre sifrene i pi utenat, forteller han.

SLÅSS MED HJERNEN: Henrik Kristiansen (16) brukte hodet heller enn sverdet i talentkonkurransen.

Det ga klassen hans full pott på den ene stasjonen.

– Vi hadde ikke planlagt noe ordentlig å gjøre, så da ble det bare det.

Selv om talentet kom godt med i konkurransen, forteller Kristiansen at det er ganske ubrukelig til hverdags.

gjørmebryting: Tvekamp i gjørma er et fast innslag under Vikingdagen.

– Det var noen som sa til meg en gang at det ikke er noen som kan det, så da brukte jeg noen uker på å lære meg det. Det er to år siden nå, sier Kristiansen.

Om han husket tallrekka riktig er det derimot ingen som vet.

Møttes i gjørmeduell

Er det en ting vikingdagen er kjent for så er det gjørmebrytinga. Det er en kjent og lite kjær øvelse blant Tromsdalen-elevene.

– Vi måtte ta «stein, saks, papir» i sted for å finne ut hvem som skulle ut i gjørma av oss, forteller Danil Liaimer (18).

FINN FOXEN: Kasper Sjøthun dyppet hodet først i bollen med mel og så i den kalde elva. Målet var å finne fox-biten i melet, noe han gjorde på kun fire sekunder.

Han og Lukas Andreassen Skoldvær (16) er nettopp ferdig i gjørma.

– Det ble uavgjort denne gangen, forteller han.

Guttene forteller at det ikke var like ille som de forventet.

– Man synker så langt ned i gjørma at man nesten blir stående fast. Trikset er jo å få motstanderen ned på ryggen, men det er vanskelig uten å brekke dem i to, sier de.

Nå skal guttene ut i den kalde Tromsdalselva sammen med resten av klassen.