I Høyres alternative budsjett er det foreslått å kutte 750.000 kroner i året. Det betyr at de vil fjerne stillingen som internasjonal rådgiver.

– Internasjonale oppgaver er viktig. Men dette forslaget handler om at de oppgavene ivaretas på andre måter – gjennom ordføreren og eksisterende ansatte. Derfor foreslo vi også å kutte denne stillingen i fjor, og før vi gikk ut av byrådet, sier Høyres gruppeleder, Erlend Svardal Bøe.

Skal gjennomføres

Høyre foreslår også et generelt kutt i administrasjonen på 5 millioner kroner.

– Det er et signal til administrasjonssjefen om at vi må få ned driftskostnadene i kommunen.

– Dere får ikke flertall for forslaget nå – men vil dere kutte stillingen om dere får makt i 2019?

– Ja, vi skal være konsekvent, så det vil vi gjennomføre, er beskjeden fra Bøe.

Fåmælt

I dag er det svenske Maria Östensson som besitter stillingen som internasjonal rådgiver – det har hun gjort siden 2011.

– Jeg jobber med internasjonalt arbeid opp mot ordføreren, med vennskapsbyene til Tromsø i tillegg til noen andre oppgaver, sier hun.

Östensson ønsker ikke å kommentere Høyres kuttforslag, og viser til stabssjef Mari Enoksen Hult – som heller ikke vil kommentere budsjettet.

– Jeg har ingen kommentar til politikernes budsjett, de legger fritt fram sine budsjett som de selv vil. Vi har ikke noen mening om at det er foreslått en konkret stilling kuttet.

STABSSJEF: Mari Enoksen Hult vil ikke kommentere Høyres kuttforslag.

– Ingen kommentar

– Hva tenker du om at en ansatt i kommunen sitter på oppsigelse, dersom Høyre vinner valget i 2019?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi forholder oss til budsjettet når det er vedtatt av kommunestyret. Jeg har forståelse for at et slik budsjett kan virke belastende for en ansatt, men dette er likevel et forslag fra et politisk parti, og det vil jeg ikke kommentere, sier Hult.

Hult forteller at kommunens internasjonale rådgiver har ansvar for å tilrettelegge internasjonalt arbeid opp mot politisk ledelse og å gjennomføre kommunens internasjonale strategi som ble vedtatt i vår. Stillingen er tilknyttet stab for politisk og administrativ ledelse, som Hult leder.

– Kan disse oppgavene ivaretas uten en egen stilling, slik Høyre mener?

–Det mener jeg ikke noe om.

Kan bli omplassert

Stabssjefen forteller at kommunen har rutiner dersom det blir overtallige ansatte i kommunen.

– På generell basis vil arbeidstaker bli fulgt opp i henhold til retningslinjene vi har for omstilling. Omplassering kan være et utfall av en omstilling.