Hesten står i sentrum på Forskningsdagenes arrangement søndag. Her stilles det spørsmål ved om hesten er menneskets beste venn. En av dem som er invitert til å svare på det er billedkunstner og hesteterapeut Crispin Parelius Johannessen.

Stiller spørsmål

I ti år har han fotografert hester under oppvarming til ridekonkurranser på internasjonalt toppnivå. Han mener bildene viser det som kan være ulovligheter og brudd på dyrevelferdsloven.

– Ifølge dyrevernsloven er det ikke lov å påføre dyr smerte. Jeg stiller spørsmål ved det i treningen av hester innen elitesport. Jeg vil ikke bli sett som en som sier det ene eller det andre er rett, jeg prøver bare å dokumentere og bringe på banen fakta, så kan folk diskutere selv det de ser, sier Johannessen, som er fra Tromsø.

HESTEGLEDE?: Bildene til Crispin Johannessen av hester under oppvarming til internasjonale rytterkonkurranser har vakt stor oppsikt.

Hel dag med hest

Som 16-åring dro han til England og Tyskland for å utdanne seg innen hestesport. Siden ble det kunstutdanning i London. Han eier fem hester og jobber både som billedkunstner og hesteterapeut.

– Jeg jobber med hesteosteopati, som er beslektet med kiropraktikk. Jeg er også hovpleier og vil at hestene skal gå uten jernsko, de skal leve barføtt.

Søndagens hestearrangement starter med besøk på Ramfjord stall- og ridebane på formiddagen, med visning av travløp, gangartsridning, stallbesøk og runderidning i regi av Tromsø travlag og Islandshestklubben. Det fortsetter på Tromsø Museum om ettermiddagen hvor Sune Hansen og Amanda Hansen fra NRK-serien «Det store spranget» deltar.

KONTROVERSIELT: Crispin Parelius Johannessen mener dette bildet viser at rytteren knebler hestens nese slik at den får problemer med å puste, se og lukte.

Stor glede av hester

Professor i kulturvitenskap, Anita Maurstad, skal holde foredrag om «Menneskets glede ved hesten», mens Crispin Parelius Johannessen tar for seg «Hestens glede ved mennesket».

Anita Maurstad (57) og en amerikansk forskerkollega har intervjuet 60 ryttere i alderen 20–80 år i Norge og USA, om sitt forhold til hest. Forskningen viser at alle har glede av hest, og at spesielt for gruppa eldre damer fungerer hest som motgift mot aldringsproblemer.

– Hestestellet gjør dem sterke og de har stor glede av arbeidet. Damene vi har intervjuet holdt på med hest i ungdommen, og de har en ektefølt glede av det. På grunn av karriere og barn var de borte fra hester, men når ungene blir store, kommer interessen tilbake. Det viser seg at damene har stor glede av det, sier Maurstad.

DEBATTERES: Hvor stramme nesereimer og tøyler skal det være, er ett av temaene som debatteres på Forskningsdagene søndag.

Selv er hun eier av tre hester. Hun mener hesteinteressen både er til glede for rytter og hest, og at det ikke bare er de unge hestejentene som gleder seg.

– Gamle kjerringer til hest har minst like stort utbytte av hestestell og riding.

Delt 30.000 ganger

Hvorvidt hesten har glede av menneskene som rir og pleier dem, er det lite forskning på. Crispin Parelius Johannessen mener hestene ikke alltid har glede av samværet med mennesker og at det brukes uetiske treningsmetoder.

For to år siden tok han 1.581 bilder i løpet av 70 minutter av kjente dressurryttere til hest under et utendørsstevne i Skandinavia. Det skapte reaksjoner. Bildene ble delt 30.000 ganger på Facebook.

– Det eksploderte og ble en skandale. Jeg blir fordømt for å være mot hestesport, og at bildene ødelegger ryttersporten og ikke er representative for ryttersporten.

HESTEFORSKER: UiT-professor Anita Maurstad har forsket på betydningen hester har for eldre damer. Her kommer hun gående med hestene hun eier selv.

Voksende støtte

Johannessen har tatt bilder av hesten i stramme tøyler, bitt og nesereim som viser at hestens opplevelser ikke er like gledelig som for mennesket.

– Bildene jeg tok var groteske. De viser kontroversielle treningsmetoder som knebler hesten slik at nesen presses mot bringen, som gjør det vanskelig å se, puste og lukte for hesten. Hesten mister alle sanseorganer. Jeg tar bilder for å stille spørsmål om hva som skjer. Jeg opplever en enorm voksende støtte for det jeg fokuserer på, sier han.