Etter stortingsvalget er Tromsø-politikeren nå folkevalgt i samtlige forvaltningsorgan i Norge. Hun sitter i Tromsø kommunestyre, Troms fylkesting og nå på Stortinget.

For å forvalte sitt verv som stortingsrepresentant på best mulig måte, har hun søkt fritak fra kommunestyret ut perioden, og planlegger å søke fritak fra fylkestinget. Det er lettere sagt enn gjort.

– Jeg søkte fritak i kommunen på tirsdag. Nå har jeg fått beskjed om at det ikke er noen automatikk i at jeg skulle få fritak, og må sende en utdypende begrunnelse om hvorfor vervene ikke lar seg kombinere. Jeg ble overrasket over svaret, sier hun.

Nå får jeg sende dem møteplanen, og skrive en begrunnelse for hvorfor vervene ikke lar seg kombinere.

Folkevalgt

Borch mener at det ikke er forsvarlig å være møtende politiker begge plasser.

– Det er ukentlige møter i kommunen, som krever forberedelser. For at vervet skal bli skikket på en god måte, er det derfor best for både kommunen, Senterpartiet og meg at jeg ber om fritak. I tillegg så krasjer kommunestyrene som er på den sist onsdagen hver måned med komitémøtene på Stortinget, så jeg får sende kommuneadministrasjonen Stortingets møteplan.

– Uforsvarlig

Borch søker fritak fra både fylkestinget og kommunestyret fra 2. oktober, når den nye stortingsperioden begynner.

– Det er noen Oslo-politikere som får til å møte i både Stortinget og i bystyret. Men her er det snakk om så lange avstander at det ikke lar seg gjøre på et forsvarlig vis, påpeker Borch.

– Jeg synes det er bra man har strenge regler for fritak, men det er litt spesielt å måtte argumentere hvorfor det er mye jobb på Stortinget, og hvorfor disse vervene ikke lar seg kombinere, legger hun til.

Politikerne bestemmer

Juridisk rådgiver i kommunen, Per Limstrand, sier dette handler om formaliteter, og å være på rett side av lovverket.

– Fritaksbestemmelsen i kommuneloven forutsetter at det må være uforholdsmessig vanskelig å skjøtte vervet som folkevalgt for å få fritak. Derfor ber vi Borch om å tilføye dette i hennes søknad. Det handler om å være på den sikre siden. Det er ingen bestemmelse som sier at om man havner på Stortinget så får man automatisk fritak fra vervet i kommunestyret. At hun likevel ber om fritak er helt forståelig, og hun har god grunn i massevis. Dette er en ren formalitet, og bare småpirk fra min side, sier Limstrand.

Administrasjonen legger fram sin innstilling til kommunestyret hvor de enten innstiller på at Borch skal få fritak, eller at hun må fortsette som folkevalgt. Til slutt er det politikerne i kommunestyret som tar beslutningen.

Om Borch får fritak fra kommunestyret, er det Marlene Bråthen som kommer til å møte fast, som Sps eneste representant.