Ifølge Bjørn Gunnar Jørgensen og Kristoffer Kanestrøm er det rom for mange endringer både i neste års budsjett og i økonomiplanen for den kommende fireårsperioden.

Begge understreker at partiet ikke vil løse kommunens økonomiske utfordringer gjennom økte skatter og avgifter.

Tilbakeføres

– Blant annet skal eiendomsskatten tilbake til det den var før Arbeiderpartiet, SV og Rødt overtok styringen i rådhuset. Her snakker vi om en reduksjon på rundt 2.500 kroner for en gjennomsnittsbolig som ifølge Kostra er på 120 kvadratmeter.

Jørgensen og Kanestrøm sier at kuttene vil utgjøre 86,5 millioner kroner årlig fram til 2021.

20 millioner mer

– Vårt forslag er 20 millioner høyere enn det Høyre foreslår i sitt alternative budsjett.

– Årsaken er at Tromsø er en dyr by å bo i. Boligmarkedet er presset og da er det ikke god politikk å øke skattene.

Jørgensen understreker at dette er partiets hovedprioritering.

– Vi skal ikke revolusjonere noe som helst, men ha en bærekraftig økonomi fremover.

De unge

Derfor tar Tromsø Fremskrittsparti til orde for å sikre både unge og gamle i sitt forslag.

– Her inngår blant annet å holde liv i distriktsbarnehagene i Tromvik, Kattfjord og på Vengsøy. Her har administrasjonen satt en strek over samtlige med begrunnelse i at det er under ti barn i enhetene.

– Men skal vi opprettholde de små samfunnene, må vi starte med de unge. Og da er ikke kutt i barnehagene tingen.

– Videre opererer vi med en årlig idrettsmillion som skal fordeles på klubber og lag som i dag må betale dyrt for kommunale haller og -utstyr, sier Kristoffer Kanestrøm.

De eldre

Han foreslår også flere midler til eldre som bor i kommunens fem sykehjem.

– Vi gir 2 millioner kroner årlig til aktiviteter og trivsel. Det betyr 400.000 kroner på hvert sykehjem og burde kunne gjøre hverdagen bedre for våre eldre.

– Frp foreslår også styrking av rus og helse med 1 million årlig.

Mer til kirken

Tromsø Kirkelige fellesråd skal også få sitt:

– Etter mange år med kutt i budsjettene, mener vi at tiden er inne for at også kirken blir tilgodesett. 2,2 millioner årlige driftskroner og ytterligere en halvmillion til vedlikehold på kirkegårdene bør være det som skal til for å gi etaten et løft.

– Og sist, men ikke minst: Vi ønsker å gjøre noe med forfallet på våre veier. Derfor håper vi at en totalpott på 54 millioner kroner til asfaltering skal gjøre susen. Det skal heller ikke innføres bompenger.

Her kuttes det

For å få penger til dette, vil Jørgensen og Kanestrøm kutte i blant annet kultur, stillinger, generell effektivisering og administrasjonen.

– Dagens regime legger opp til et kulturbudsjett på 117 millioner kroner neste år. Det vil vi kutte til 96 og til 80 millioner kroner i 2019. For disse summene bør det fortsatt være mulig å skape god kultur – selv om det ikke er lovpålagt.

Konkurranseutsettes

Frp foreslår også at renhold og næringsavfall konkurranseutsettes. Det vil gi besparelser på 66–67 millioner kroner i perioden.

– Vi mener også at det er nødvendig å redusere avsetningen til disposisjonsfond. Allerede neste år bør summen være 38 millioner kroner lavere enn de 100 som Ap, SV og Rødt foreslår. Deretter med 15,5 millioner årlig, sier Frp-duoen.