Begge har lang erfaring og utdanning i ultralyddiagnostikk og fostermedisin. Gjennom Tromsø Ultralyd for gravide, skal duoen holde åpent to dager i uken samt annenhver lørdag. Tilbudet er det eneste i sitt slag i nord hvor jordmødre driver privat.

Til alle gravide

Til daglig jobber Schjelderup-Kjeldsberg og How ved fødepoliklinikken på UNN med nettopp ultralyd som spesialfelt.

– I dag får kvinner med et normalt svangerskap tilbud om én ultralyd gjennom hele svangerskapet. Det skjer som regel i 18. svangerskapsuke og blir lokalt utført ved UNN. Kvinner over 38 år, får tilbud om to undersøkelser.

Andre ønsker

– Av erfaring vet vi at gravide ønsker seg ekstra ultralyd ut over det offentlige tilbudet. Enkelte vil – tidlig i svangerskapet – bare konstatere at hjertet på den lille slår eller finne ut om det er flere babyer i magen. Andre igjen ønsker bare å få bekreftet at de er gravid.

Schjelderup-Kjeldsberg og How skal fortsette på UNN, men i reduserte stillinger.

Enerom utvikling

Etableringen lokalt er unik selv om tilbudet finnes i flere andre store byer.

– Vi fikk ideen etter å ha erfart at mange gravide ønsker flere ultralydundersøkelser ut over det sykehuset tilbyr.

– Med den erfaringen vi har og den enorme utviklingen som har vært innenfor feltet, vil de gravide være i trygge hender.

3D- og 4D-bilder

I tillegg til den tradisjonelle ultralyden, kan duoen også tilby vekstkontroller gjennom svangerskapet og ta detaljerte 3D- og 4D-bilder.

Duoen presiserer at de starter opp i neste måned. De blir ingen konkurrent til UNN – snarere et ekstra tilbud innen ultralyd.

Spesialister

– Vi er spesialister innenfor det som betegnes som et normalt svangerskap. Dersom vi underveis oppdager noe unormalt, vil kvinnen bli henvist til fagmiljøet på UNN, sier Anne-Lise Schjelderup-Kjeldsberg og Kari How.