Onsdag gikk politiet til aksjon mot tre massasjeklinikker i Tromsø. Tre kvinner ble pågrepet og siktet for hallikvirksomhet, og en rekke av deres ansatte ble tatt inn til avhør som vitner.

De tre kvinnene ble løslatt dagen etter.

– Halliksaken kom ikke som noen bombe. Jeg har tenkt at noe slikt ville komme i mange år nå, sier mannen, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

Mannen forteller at det lenge har vært en dårlig skjult hemmelighet at det tilbys seksuelle tjenester ved en rekke av massasjeklinikkene i sentrum, og at flere av dem drives som rene bordeller.

– Når det drives sånn, med åpenbar hallikvirksomhet, så er det ikke uventet at politiet har tatt affære, hevder mannen.

Ifølge mannen får trolig de tre klinikkenes betydelig inntekt fra sexsalg.

– Jeg opplever at massasjen nok er mer for å lokke kunder. Jeg tror en av de siktede i saken har en finger med i spillet ved de andre klinikkene.

Les også: Flere menn har innrømmet kjøp av seksuelle tjenester

Savnet spenning i hverdagen

For fire år siden benyttet mannen seg for første gang av tilbudet ved én av de tre klinikkene som onsdag fikk besøk av politiet. I løpet av årene siden, har han vært innom flere av de andre klinikkene. Han omtaler imidlertid ikke seg selv som noen fast kunde.

– Jeg vil ikke akkurat si at jeg er erfaren. Det hender jo at man har vært på en bytur og surrer litt rundt i sentrum dagen derpå. Da har jeg enkelte ganger stukket innom en av klinikkene på formiddagen for å få meg en massasje og litt uskyldig "snurrebasstrekking", forteller han.

Les også: Siden tusenårsskiftet er kun én person fra Tromsø dømt for hallikvirksomhet

– Hva fikk deg til å oppsøke denne type tjeneste?

– Jeg vet ærlig talt ikke; jeg får ikke så veldig mye ut av det. I tillegg er det ofte at de ikke kan massere skikkelig heller. Det er bortkastede penger.

– Likevel gjør du det?

– Ja, jeg gjør jo det. For min del handler det kanskje mer om å få seg litt spenning i hverdagen. Spenning og intimitet.

– Er det slik at du har blitt tilbudt seksuelle tjenester eller har du måttet spørre?

– Jeg har alltid spurt, men det har aldri vært noe problem. De opplyser da de ulike prisene.

Ifølge mannen foregår det sexsalg ved flere massasjesteder enn de politiet nå har aksjonert mot. Han understreker samtidig at flere av aktørene i byen driver seriøse bedrifter.

Les også: Stiller seg uforstående til siktelsen

– Et uskyldig supplement

Etter politiaksjonen opplyste etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, at et tema for etterforskningen videre er å kartlegge hvorvidt de ansatte ved de aktuelle klinikkene er ofre for menneskesmugling eller på annen måte er i sårbare situasjoner. Så langt er det ingenting som tyder på det.

– Har du gjort deg noen tanker rundt det at de som utfører de seksuelle tjenestene kan være ofre for tvang?

– Nei, det har ikke vært i tankene. Jeg ser på masturbasjon som et helt uskyldig supplement til massasjen og det gir jo jentene ekstra inntekter.

– Er det kun masturbasjon som tilbys?

– Nei, de tilbyr full pakke, men det har jeg aldri benyttet meg av. Jeg tror jeg nok ville følt at det var mer skittent, at jeg ville fått dårlig samvittighet.

Ifølge mannen er majoritetene av de prostituerte kvinnene fra Thailand eller andre asiatiske land.

– Men de aller fleste snakker godt norsk. Det er personer man har sett i bybildet i en årrekke.

iTromsø har forsøkt å kontakte de tre halliksiktede kvinnene. Kun én har svart på iTromsøs henvendelse, og hun ønsker ikke å kommentere saken.