Slik presenteres planene av det multinasjonale boligutviklerselskapet IndigeCorp, som spesialiserer seg på bostrukturer tilpasset et moderne urfolksbehov, i forbindelse med Nordbyen byromsfestival fredag og lørdag.

Kolonialisert folk

Videre heter det at selskapet har utviklet unike boligprosjekter for urfolk i Nord- og Sør-Amerika, og vil nå for første gang bringe konseptet til Europa og det samiske urfolksområdet. Bak det fiktive selskapet og det kunstneriske stuntet står forfatter Sigbjørn Skåden, billedkunster og arkitekt Joar Nango og skuespiller Stein Bjørn. Dette gjør de for å bringe urfolksperspektivet inn i byromsfestivalen.

– Det handler om urfolksrettigheter og det kolonialistiske landskapet vi lever i her nord, og om å være same i Norge i dag. Vi er et kolonialisert folk, vi ønsker å heve blikket å se våre rettigheter i en internasjonal kontekst, sier Joar Nango.

Kan bli provosert

Den samiske bydelen skal ha egen barnehage og skole, eget kulturhus og bibliotek, eget slakteri og fiskemottak. «Mearriika – ditt samfunn i samfunnet», reklameres det med.

BAD PÅ NORDSJETEEN: Billedkunster og arkitekt Joar Nango (fra venstre), forfatter Sigbjørn Skåden, arkitekt Jan Liesegang, kurator Truls Ramberg, skater Pål Eilertsen, kultursjef Lisa Hoen og skuespiller Stein Bjørn tester badet på Nordsjeteen som blir en del av Nordbyen byromsfestival fredag og lørdag.

I løpet av tre «forestillinger» på Nordsjeteen lørdag skal Stein Bjørn spille eiendomsmegleren som selger inn boligprosjektet «Mearrariika» (havlandet på norsk, journ.anm.) til publikum. Nango mener urfolk vanligvis forbindes med primærnæring, nå vil de plassere samene i en urban kontekst.

– Vi skal vise fram mulighetene visuelt når vi skal selge prosjektet. Det blir en utsilingsprosess om hvem som får bolig. Noen vil sikkert bli provosert når vi vil blåse liv i noe som er underkommunisert i forholdet samisk/ikke-samisk. Jeg tror folk er med på leken og at det vil skape reaksjoner. Det handler om dagsaktuelle spørsmål rundt urfolks rettigheter.

LES OGSÅ: Her kan du snart prøve japansk bad

BOBLE: En oppblåst oppholdsrom inngår også i av de mange opplevelsene på byromsfestivalen.

Monterer minirampe

Nordbyen byromsfestival har et omfattende program fra tidlig morgen til sen kveld.

PÅ HODET FOR BYROM: Pål Eilertsen i Tromsø skateklubb står på hodet for Nordbyen byromsfestival, til ære for fotografen. På gresset bak ham kommer det en minirampe i helga.

Tromsø skateklubb er blant deltakerne. De får montert en egen minirampe på Nansen plass. De mener byrommene utgjør en mulighet for dem som ikke deltar i organiserte aktiviteter.

– I dag holder vi til et støvete og trasig lite kjellerrom i Fløyahallen. Vi har lyst på egen skatepark i byen til våre 611 medlemmer på Facebook. Vi ønsker å bruke byromsfestivalen til å gjøre oss gjeldende i bybildet, sier Eilertsen.