Resultatet fra forskningen hans viser at en tredjedel av fiskeallergikere som ble testet, kan tåle en eller flere fiskearter.

– I alle år har folk som er allergisk mot fisk, fått råd om å holde seg unna alle typer fisk. Jeg har forsket på om de kan tåle noen type fisk.

Han har gjennomført undersøkelsen som en del i arbeidet med sin doktorgrad. Fredag disputerte Sørensen ved UiT.

– Man kan spørre seg: «Er det ikke like greit å holde seg borte fra all fisk hvis man er allergisk?», nei, fordi fisk er jo så sunt! Og de som er allergisk mot fisk, er ofte allergisk mot andre ting, som egg og melk, og kan utvikle mangelsykdommer. Derfor er det veldig positivt for allergikerne om de kan spise noen typer fisk.

Fiskepulver

Å forske på fiskeallergi har ikke vært noen ukomplisert oppgave.

– Den enkleste måten er å gi de som er allergisk små doser fisk, og se om de reagerer. Det kalles en provokasjon. Problemet med provokasjon er at hvis noen er redd for fisk, så begynner det å klø i munnen før de får maten i munnen. De kan få en psykisk reaksjon. Derfor måtte vi gjøre blindtester, og det er ikke lett å gjøre blindtest av fisk, sier han og forklarer hvordan han fikk det til:

– Jeg har fått hjelp av Nofima til å tørke fisk, og gjøre det om til pulver. Deretter har jeg dratt til Manchester, hvor de skjulte fisken i sjokolademousse. Så har vi gitt barna som ble testet ulike typer mousse, noen helt uten fisk, og noen med én type fisk i. Til sammen testet vi tre ulike fisketyper.

Flere tåler makrell

De tre fisketypene Sørensen har brukt i forsøket, er torsk, laks og makrell. Til sammen var 35 barn med fiskeallergi med i forsøket.

– Nesten alle var allergisk mot torsk. Det har sammenheng med at vi bor i Nord-Norge: Vi har fisket torsk i århundrer, vi lever av torsk, vi er bygd av torsk. Da får vi allergier. Men laks og makrell var det flere som tålte, særlig makrell. Makrell har ikke så nært slektskap til torsk og laks, og har ikke blitt spist mye i Nord-Norge.

LES OGSÅ: Tromsømann til topps i forskernes Grand Prix

Testet i trygge omgivelser

Sørensen hadde en bekymring før undersøkelsen.

– Jeg tenkte på ungene som kommer inn flere dager og bruker masse tid på å bli testet, og så viser det seg at de ikke tåler noen av fiskeartene. Jeg tenkte de kom til å bli skuffet. Men tvert imot, de var kjempefornøyd. De fortalte at de hadde vært livredd for hva som skjedde om de spiste fisk, men nå hadde de fått testet det i trygge omgivelser, og funnet ut at for noen var det ikke like farlig som de fryktet.

Sørensen sier barn med fiskeallergi gjerne bør bli testet, men i trygge omgivelser.

– Ikke prøv dette hjemme, for noen kan få alvorlige reaksjoner. Det er en stor forskjell på «liker ikke» og «tåler ikke» fisk, og noen er allergisk med alvorlige reaksjoner.