Nathalie Løvland (24) og Lisa Veronica Meneses (25) mistet en nær barndomsvenn da han i år døde etter å ha fått påvist en hjernesvulst i desember i fjor. Han var 24 år gammel.

– Det gikk veldig fort. Da han ble syk, engasjerte han seg veldig i Ung Kreft, og solgte en god del armbånd til inntekt for dem før han ble så syk at han ikke klarte å fortsette. Da tok vi over, forteller Meneses.

Ung Kreft er en landsdekkende organisasjon for unge kreftrammede og pårørende. Organisasjonen er drevet av frivillige som selv har opplevd kreftsykdom.

Sammen med syv andre venner av 24-åringen som gikk bort, fortsatte Løvland og Meneses det frivillige arbeidet. På en hyttetur i sommer fikk de ideen om å arrangere et loppemarkedet til inntekt for organisasjonen.

Enorm respons fra givere

De ni ildsjelene og den avdødes familie hev seg rundt og delegerte oppgavene seg imellom. Noen jobbet med å få tak i lokaler, mens andre kontaktet næringslivet i byen for å høre om bedriftene var interessert i å donere til loppemarkedet.

– Responsen har vært helt overveldende. Vi har fått inn så mange lopper at vi har måttet takke nei til sykler, ski og møbler fordi vi rett og slett ikke har mer plass, sier Løvland.

Blant annet har gjengen fått inn gavekort på alt fra sledeturer til helgeopphold ved Målselv fjellandsby. I tillegg til at Eurospar Tromsdalen har donert 8.000 rett til Ung Kreft.

– I går hentet jeg 40 kaffekanner som skal loddes ut. Det har blitt mye kjøring de siste månedene, sier Meneses og ler.

Gymsalen på Tromsdalen skole, hvor loppemarkedet skal holdes, fikk de låne vederlagsfritt.

– Det er helt utrolig hva folk er villig til å stille opp med for en god sak, forteller Løvland.

– Veldig takknemlige

Daglig leder i Ung Kreft, Cecilia Valenzuela, forteller at de setter enormt stor pris på jobben vennegjengen har lagt ned for organisasjonen.

– Når man mister en som er kjær, er det fryktelig trist. Likevel har de klart å engasjere og mobilisere på en helt fantastisk måte. Vi er veldig takknemlige for at de gjør noe sånt for oss, sier hun.

Allerede har gjengen samlet inn rundt 20.000 kroner til organisasjonen gjennom armbåndssalget.

– I stedet for blomster under begravelsen, inviterte de gjestene til å donere til organisasjonen. Det har blitt veldig mye penger allerede, opplyser Valenzuela.

Kan drifte i ett år

Organisasjonens hovedoppgave er å tilby unge kreftsyke og pårørende aktiviteter, som turer, matlaging eller filmkvelder.

– Diagnosen har veldig lett for å ta over hele livet til dem som rammes. Da er det viktig å kunne finne på ting sammen med andre mennesker som kanskje ikke peker på arret ditt eller kommenterer at du ikke har hår. Det viktigste er at man har litt igjen av hverdagen, tross sykdommen, forklarer den daglige lederen.

Med midlene vennegjengen holder på å samle inn, kan organisasjonens fylkeslag i Troms holde aktivitetstilbudet ved like i et helt år.

– Det er helt utrolig. Pengene kommer til å gi mye, mye aktivitet, sier Valenzuela.