Fra 2013 fulgte Mortensen byoriginalen Per «Parker» Andreassen for å fortelle hans historie med hans egne ord. Da Andreassen døde i februar 2015, var filmen kun ferdig med hovedopptakene og det gjensto en del resteopptak. Så ble han selv syk.

– Jeg holdt på å bli blind rett og slett. Det ble mer og mer vanskelig å se på skjermer over en halvårsperiode, og jeg måtte til slutt opereres. Jeg hadde heller ikke tatt høyde for at Per skulle dø før filmen var ferdig, så det har dukket opp en del ting underveis som har gjort at det har tatt tid å ferdigstille filmen, sier Mortensen.

Håper på TIFF 2018

Dokumentaren, som klokker inn på 67 minutter, har mottatt lite økonomisk støtte utenom Nordnorsk filmsenter. Mortensen måtte «crowdfunde» filmen, og fikk inn totalt 85.800 kroner fra privatpersoner som ønsket å få filmet laget. Nå håper han å rekke vinterens filmfestival.

HOLDT PÅ I FEM ÅR: Fredrik Mortensen pitchet filmprosjektet tilbake i 2012 mens han gikk på filmskole i Stockholm og samme år startet han arbeidet med å realisere filmen. Foto: Fredrik Mortensen

– Det gjenstår fargekorrigering av filmen, musikk og slikt. Jeg har allerede hatt et par visninger av filmen, blant annet for moren til Per, så målet er helt klart nå å rekke TIFF, sier regissøren.

Gjort det meste selv

Med det lave budsjettet som bakgrunn, har Mortensen vært manusforfatter, regissør og har selv klippet mye av filmen. Mot slutten av prosessen kom Marius Smit inn som klipper for å bidra med et nytt perspektiv.

– Det var viktig for meg å få inn en klipper som ikke var fra byen og kjente til Per nå på slutten, som kunne ha et «utenfra»-perspektiv. Jeg vil jo at historien også skal treffe folk som ikke er fra Tromsø, forteller Mortensen.

VILLE FILME SELV: Per Andreassen ønsket å bidra med egne filmklipp til filmen, men døde før de planene ble gjennomført. Foto: Marius Fiskum

– Jeg kommer til å sende filmen ut til de som har kjøpt den via crowdfunding så fort som mulig. Forhåpentlig får filmen en lengre festivalrunde neste år før vi slipper den digitalt til andre som er interesserte i den.

Trenger hjelp

Pleierne som tok vare på Per Andreassen og moren har vært involvert i filmen bak kamera gjennom store deler av prosessen, og vært svært viktig for ferdigstillelsen av filmen.

Nå håper Mortensen at det finnes noen tromsøværinger som kunne tenke seg å bidra med sin stemme i filmen.

– Jeg har noen lydbiter som må spilles inn på nytt og da trenger jeg stemmeskuespillere. Så de som vil og som prater tromsødialekt, kan bare ta kontakt med meg, sier regissøren.