Mandag og tirsdag viser Verdensteatret kino i samarbeid med Transnational Arts Production (TrAP) filmene «By the time it gets dark» fra Thailand og «Mothers of the Gods» fra Argentina.

Har jobbet for TrAP

Trap er en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv. De jobber med kunstnere og prosjekter som krysser grenser for å bringe internasjonal billedkunst, scenekunst, musikk, film og litteratur til den norsk kunst- og kulturscenen.

brudd: «Mothers of the Gods» fra 2015 er en argentinsk dokumentarfilm om fire kvinner som har brutt med storsamfunnet og funnet nytt fellesskap i religiøs og mystisk praksis i det værharde Patagonia.

– Trap ønsker å samarbeide med Tromsø og vi skal prøve å få til et formell avtale der de kuraterer for oss, sier Nasra Ali Omar.

Hun jobber som prosjektleder i Tromsø kommune for prosjektet «deltakerskolen», men har tidligere jobbet syv år for TrAP. Visning av bildene til sørafrikanske fotografen Zanele Muholi i Tromsø i fjor høst ble starten på dialogen med TrAP.

Roser Rakettnatt

Omar mener TrAP kan være en tilrettelegger i et fremtidig mangfoldsnettverk.

– Samarbeidet handler om å bringe ikke-europeiske og andre typer kunstuttrykk for å gi flerkulturelle opplevelser. De tidligere salsa- og world music-festivalene var viktige møteplasser for det internasjonale Tromsø. Jeg vet ikke om vi skal satse på festivaler, men vi må få presentert uttrykk fra andre verdensdeler. Jeg vil berømme Rakettnatt for den kjempebra koblingen med mangfoldstankegang. Det fører til at flere blir involvert, sier Nasra Ali Omar.

Kunne vært vist på TIFF

Tromsø kommune har søkt Kulturrådet om midler til å skape aktiviteter.

TILBAKEBLIKK: Filmen «By the time it gets dark» fra 2016 tar handlingen tilbake til minnene fra en massakre det thailandske militæret begikk på Thammasat-universitetet i Bangkok i oktober 1976.

Filmene som skal vises på Verdensteatret inngår i en filmserie om tilhørighet. Programsjef Brynjar Bjerkem i TrAP, som har plukket ut filmene, mener de vil appellere til TIFF-publikummet.

– Filmene kunne godt vært vist på TIFF. De vil ha interesse for et filminteressert publikum og TIFF-publikummet er rette målgruppa, mener Bjerkem.

Felles mål

Han sier Trap ønsker etablere et partnerskap med Tromsø kommune med vekt på mangfold innen kunst- og kulturfeltet.

– Vi har et felles mål om å bidra til et mer mangfoldig Tromsø. Det skjer veldig mye i Tromsø, men lite er knyttet til dem som kommer utenfor den vestlige verden, sier han.