I nesten tyve år har «TromsøLAN» vært arrangert enten i høst- eller vinterferien hvert år. En hel helg hvor spill- og datainteresserte kan fordype seg i hobbyen sin og møte likesinnede, har for mange blitt tradisjon. Etter nedgang i antall betalende deltakere for andre år på rad, spøker det likevel for fortsettelsen.

– Vi mottar ingen økonomisk støtte, så vi er helt avhengig av å ha et visst antall påmeldte for å «break-even». Ingen av oss tar ut lønn og alt av overskudd går tilbake til deltakerne i form av pengepremier eller investering i utstyr, men i år hadde vi færre påmeldte, og da går også premiene ned, forteller leder Thorstein Klingenberg.

Kan bli siste gang: Helgens «TromsøLAN» kan ha vært det siste. Etter 19 år, vurderer de frivillige bak arrangementet å kaste inn håndkleet.

Nasjonal trend

De er ikke de eneste som sliter med få deltakere. «Sørlanet», «ByLAN» og «FredrikstadLAN» har alle avlyst sine arrangementer i år på grunn av lav påmelding. Klingenberg har spådd undergangen til LAN som konsept i flere år, men tror at det nå nærmer seg.

Ikke behov: Thorstein Klingenberg har vært med på å arrangere «TromsøLAN» siden oppstarten, og etter flere år med dommedagsprofetier, tror han nå det faktisk kan være slutten på visa.

– Jeg trodde LAN ville bli overflødig i dét alle fikk tilgang på stabilt internett med god hastighet hjemme. Det jeg undervurderte tidligere var det sosiale aspektet. Nå kan det derimot se ut som at dagens nye løsninger gjør at man er tilknyttet vennene i skyen og dermed ikke har behov for å møte opp fysisk, sier Klingenberg, og fortsetter:

– Om nedgangen skyldtes noe vi gjorde feil eller feilprioriteringer, så hadde jeg vært deppa. Nå kan det virke som om behovet for LAN rett og slett ikke er der lenger. Vi har lagt ned en solid innsats i tyve år, og om det ikke er bruk for oss lenger, så lever vi godt med det.

Skal evaluere

I år var det 362 betalende deltakere, og 40 besøkende i Tromsøhallen. Det er en nedgang på rundt 45 mennesker fra fjoråret. Nå skal LAN-gjengen sende ut spørreskjema til de som var til stede for å se om de kan finne en løsning.

– Det er et år til neste gang vi skal arrangere LAN, så vi har god tid nå på å evaluere og finne ut hvordan fremtiden vår blir. Problemet er at etter to år med lav deltakelse har vi ingen økonomisk buffer igjen, så vi vil ikke være i stand til å avlyse i siste liten og er dermed avhengig av å ha kontroll på antall påmeldte i god tid. Kanskje var de siste to årene bare et blaff, og at ting snur. Man vet jo aldri, sier Klingenberg.

Disse vant i helgen:

  • Rocket League: 1. Boko Haram 2. Aerial Kings 3. Psyonix plz

  • Overwatch: 1. blyat

  • Counter-Strike: Global Offensive: 1. Emotional 2. 9k6 3. Vi spiller csgo

  • Super Smash Bros 4: 1. Tredq 2. Torogami

  • Playerunknown’s Battlegrounds: 1. The Dream-DreamZXD & Trax-_- 2. Fiesta – Fuzeed & FoxuZzZ 3. TOXIC Gaming – Atilitus & Buschelisous