Hans-Olav Holtermann Eriksen er daglig leder i Lyngsfjord Adventure AS og er involvert i en rekke i ulike deler av reiselivsbransjen i Nord-Norge.

Må forberede oss

Han sier at «boomen» vi ser i vinterturismen kun er starten på hva vi kan ha i vente.

– Reykjavik hadde i 2010 200.000 gjester. I 2017 var tallet 2.3 millioner gjester. Vi må være forberedt på en stor økning i Tromsø også. De 200.000 gjestene vi ser i året nå, vil være ingenting sammenlignet med hvor mange gjester som kan komme om kun fem år, sier han.

SIKKERHET: Hans-Olav Holtermann Eriksen ønsker en sertifisering av reiselivsbedrifter. Foto: Fredrik Mortensen

Markedsføring

Eriksen mener vi må ta forholdsregler for å klare å håndtere en eventuell enorm økning av truster til Tromsø.

– Den enorme populariteten til Island som reisemål har gjort at det har blitt dyrere for turistene, samtidig som kvaliteten synker. Derfor begynner for eksempel store reiselivsoperatører vi er i kontakte med i Tyskland og andre europeiske land å heller markedsføre Tromsø, sier Eriksen.

Sikkerhet

En av måtene å unngå at kvaliteten synker i nordnorsk reiseliv, og sikre gode og trygge opplevelser for turister, vil ifølge Eriksen være en sertifiseringsordning. Eriksen jobber nå med ulike aktører for å få på plass en slik ordning.

– Sertifiseringen vil være en nasjonal kvalitetssikring. Gjesteopplevelsen skal oppleves ren, ryddig, og at sikkerheten er på plass. Gjester skal ikke trenge å tenke på sikkerhet, men vite at dersom uhellet er ute, så er sikkerheten ivaretatt. Tromsø trenger det mer enn andre destinasjoner, fordi det kan oppstå potensielt farlige situasjoner tilknyttet aktivitetsturisme, sier han og utdyper:

– Hundesledeturer er påvirket av vær, vind og kjøreforhold. Vi har sett noen aktører som tar med folk for å se på nordlyset, som stiller seg langs veien uten refleks. Det er potensielt sett svært farlig. Med en slik sertifisering så vil man vite at det er i orden, og at man har et fokus på HMS, sier Eriksen som også er spesialist i allmennmedisin.

Daglig leder i Tromsø Safari, Ivar Haugen, har tidligere sagt seg positiv til en sertifiseringsordning i reiselivsbransjen.

Useriøse aktører

Eriksen mener at sertifiseringen må skje i privat regi.

– Myndighetene og Innovasjon Norge har vært klar på at et slikt tiltak som sertifisering må komme fra næringa selv.

Han vedkjenner at det finnes aktører som ikke er god på sikkerhet i dag.

– Det slipper vi nok ikke unna. Vi kan ikke forhindre dem å være aktører, men gjennom en sertifiseringsordning kan vi sørge for at de får mindre synlighet.