– Handlingen foregår i 1938, men er skremmende aktuell i dag.

Det sier regissør Ivar Tindberg, som har vært øverstkommanderende for Hålogaland Teater og Nord-Norsk Opera og Symfoniorkester felles storsatsing i høst – den ikoniske klassikeren «The Sound of Music».

Se en liten smakebit øverst i saken!

ABBEDISSEN OG MARIA: Ingebjørg Kosmo spiller "Abbedissen" i klosteret der "Maria" – Maria Nohr – bor. Snart skal Abbedissen imidlertid sende Maria vekk for å bli guvernante hos familien von Trapp.

Nazister i gatene

– Europa av i dag minner om Europa i 1936 og 1937. Vi ser nazister demonstrere i norske gater og vi ser folk som må flykte for sine liv, sier han.

For den av dere som mot all formodning ikke kjenner til «The Sound of Music» så er det en musikal som baserer seg på selvbiografien til Maria von Trapp. Ramma er hvordan hun, hennes vordende ektemann – kaptein von Trapp og hans syv barn rømmer fra Østerrike til Italia og videre til USA.

MUSIKALSKE: De syv barna von Trapp er alle sammen musikalske – noe to (tre for de minste) lag med barneskuespillere klarer å formidle.

Rømmer fra Hitler

– Handlingen er lagt til 1938 og det såkalte "Anschluss" – da Tyskland annekterte Østerrike, forteller Tindberg.

Maria er til å begynne med guvernante i familien von Trapp, men blir etter hvert stemor til de syv barna.

– Vi lærer å kjenne familien, vi blir svært glad i dem – og vi følger dem på deres flukt for livet, sier Tindberg.

Historien om von Trapp-familien ble som sagt først beskrevet i Marias selvbiografi.

LEDERTRIO: Regissør Ivar Tindberg (til venstre), HT-sjef Inger Buresund og operasjef ved NOSO–Espen Langvik–gleder seg til premièren på storsatsingen Sound of Music.

Ikonisk musikal

Deretter ble historien overført til teaterscenen som musikal med musikk av kompositørene Rodgers/Hammerstein – før den ble en legende som film i 1965 – da regissør Richard Wise lot Julie Andrews bekle hovedrollen som Maria von Trapp.

SANGFUGLER: Både "Abbedissen" og "Maria" er glade i musikk og sang – selv om det til vanlig ikke er spesielt stor plass for slikt i et kloster.

Maria er HTs "Maria"

– Nervene begynner å komme nå, det må jeg innrømme. Alle har jo et forhold til Maria, men jeg håper folk vil like vår forestilling, sier Maria Nohr – HTs Maria von Trapp.

Også hun mener at forestillingen er aktuell i 2017.

– Det treffer oss skuespillere veldig hardt. Det er en familie som må legge ut på en reise som de ikke vet om de vil overleve – noe vi kjenner igjen fra i dag, sier hun til iTromsø.

IKONISK ROLLE: "Maria von Trapp" ga Julie Andrews superstjernestatus i filmen fra 1965. I Hålogaland Teaters oppsetning av musikalen Sound of Music spilles hun av Maria Nohr.

På nordnorsk

Teksten til de kjente sangene er gjendiktet på nordnorsk av Ragnar Olsen.

Blant annet har han oversatt evergreenen "My favourite things" til "Ting som æ like".

– Først så tenkte jeg at det skulle være litt merkelig, men nå føles det helt naturlig å synge det på vår egen dialekt, sier Mohr.

Forestillingen på HT er en av de største på mange år. I overkant av 60 skuespillere, musikere og annet personale er involvert i arbeidet.

MUSIKALSKE: De syv barna von Trapp er alle sammen musikalske – noe to (tre for de minste) lag med barneskuespillere klarer å formidle.

Omfattende produksjon

Blant annet er to lag med barneskuespillere brukt – og sågar tre lag for de aller yngste.

– Det har vært en komplisert produksjon, men vi har fått godt med ressurser fra HT under øvingsperioden. Blant annet har vi fått utvidet øvelsestid fordi det har vært så omfattende arbeid, sier Ivar Tindberg.

For de yngste skuespillerne har det også vært hardt og langvarig arbeid.

– Vi har fått mye lekser fra skolen, og det har ikke vært så mye tid til andre ting, forteller 13-årige Gabriel Hasani Holland-Nell som spiller Friedrich von Trapp.

KLASSIKERE: Sound of Music er spekket av musikal-klassikere.

Måtte bruke sommeren

Hans "storesøster" Pernille With Sandøy – som spiller Louisa von Trapp – sier at det for hennes del har blitt sommerskole!

– Jeg har vært nødt til å bruke en del av sommerferien for å få gjort skolearbeidet, men ellers så har min skole et godt samarbeid med HT, sier 17-åringen – som til daglig går på dramalinja på Kongsbakken.

De to er spente foran premièren.

– Det skal bli artig å få stå på scenen – og jeg merker at nervene begynner å komme på de merkeligste tidspunkt, forteller Pernille.

SCENE VEST: HTs og NOSOs forestilling spilles i nesten to måneder på Scene Vest.

På turne

Nerver har som sagt også Maria Nohr – men hun gleder seg mest.

Ikke minst til å få spille Maria von Trapp på turne.

Forestillingen skal nemlig ut på reise i Nordland, Troms og Finnmark etter at den er spilt i Tromsø.

– Jeg er fra et lite sted utenfor Kjerringøy utenfor Bodø, så det skal bli veldig artig å få spille på hjemmebane med en så stor forestilling, sier hun.

«The Sound of Music» har premiere 12. oktober og spilles på HT helt fram til 2. desember før forestillingen drar ut på turne fram til 16. desember. Avslutningen er i Hammerfest.