Barents Biocentre Lab (BB Lab), som eies av NORUT, har fått innvilget en søknad om 500.000 kroner fra Sparebanken Nord-Norge.

Målet med tildelingen er å gjøre det mindre kostnadskrevende for nordnorske bedrifter å benytte seg av bioteknologilaboratoriet i Breivika.

– Med pengene kan vi redusere husleien for selskaper som ønsker eller trenger å benytte seg av fasilitetene våre, sier markedssjef i BB Lab, Therese Lein.

Kriserammet bedrift

19. september avslørte iTromsø at UiT – Norges arktiske universitet har vært uten dyrelaboratorium siden begynnelsen av april (for abonnenter). Universitetet anslår at en ny dyreavdeling ikke vil være ferdig før høsten 2018. Det har ført til store utfordringer for forskere og bedrifter som er avhengig av forsøksdyrene i arbeidet sitt.

Suksesselskapet D'Liver, som de siste årene har inngått avtaler med flere større legemiddelselskaper, er særlig hardt rammet.

– De som trenger det mest

Administrerende direktør i selskapet, Eskild Endrerud, beskrev i september situasjonen som kritisk. De vurderte å flytte virksomheten ut av Forskningsparken (for abonnenter) og bort fra Tromsø.

– Vi ønsker å hjelpe dem som oppholder seg hos oss. Jeg har forståelse for at situasjonen er fortvilende, og vi ønsker ikke at våre bedrifter skal se seg nødt til å forlate byen, sa Lein i forbindelse med saken.

For å bøte på situasjonen, ønsker markedssjefen å opprette en midlertidig muselabb i Forskningsparken. Prislappen er på anslagsvis 1 million kroner.

– Men midlene vi nå har fått kan vi ikke bruke på en slik lab, da de av Sparebanken er øremerket kostnadsreduksjon. De gir oss imidlertid muligheten til å hjelpe D'Liver og andre aktører på en annen måte, forklarer Lein.

– Alle monner drar

– 500.000 kroner er ikke så veldig mye penger. Vil alle aktørene få redusert husleie?

– Nei, kun dem som trenger det mest, svarer Lein.

Eskild Endrerud opplyser til iTromsø at D'Liver ennå ikke har gått i dialog med Barents Biocentre Lab om husleien.

– Men det er gledelig at Sparebanken ser behovet for å støtte opp om næringen og miljøet her. Selv mener jeg at vi er en av bedriftene som virkelig trenger hjelp, sier han.

– Du har tidligere sagt at dere vurderer å flytte fra Tromsø. Vil en redusert husleie gjøre det mer attraktivt å bli værende, tross mangel på dyrelab?

– Ja, det vil definitivt gjøre det lettere for oss å bli. Alle monner drar, svarer den administrerende direktøren.