Til sammen eide trioen 60,8 prosent av det suksessrike selskapet som eier Eurospar-butikker i og rundt Tromsø og har 49,9 prosent av Eurospar Bodø.

Disse solgte

Fra før hadde Norgesgruppen ASA 39,2 prosent av aksjene. Resten var eid av Kræmer Invest AS (39,2 prosent), Bendiksen og Siben Invest AS (19,6 prosent) og gruppens administrerende direktør, Jim Theodorsen, som hadde 2 prosent gjennom selskapet Insi AS.

Planlagt tidspunkt for gjennomføring er ved årsskiftet.

Ifølge Morten Nordberg – NG-medlem i DGT-styret – er transaksjonen avhengig av at Konkurransetilsynet godkjenner salget.

– Våre butikker har en meget solid posisjon i Nord-Norge, understreker Jim Theodorsen (54), samtidig som han presiserer at det ikke vil bli noen endringer i tromsøselskapet som følge av oppkjøpet.

– Jeg forstår at våre lokale leverandører føler en viss uro akkurat nå – med en sørnorsk eier ved roret. Til disse vil jeg forsikre at alt blir ved det gamle.

Langtidsavtaler

For å underbygge det ytterligere, sier Theodorsen at D-gruppen i nær fremtid vil inngå femårskontrakter med sine lokale samarbeidspartnere. Til nå har avtalene hatt en varighet på ett år.

– Norgesgruppen ønsker å ha samme fokus som det vi har hatt i alle år. Sammen med dyktige ansatte, ledere og unike lokale leverandører, skal vi sammen gjøre hva vi kan for at vi skal få fornøyde kunder, sier Morten Nordheim.

– Vi er trygge på at Norgesgruppen er den beste eieren. De har gjennom generasjoner vist at de er villige til å satse langsiktig. Derfor er vi glade for at de så tydelig legger vekt på at våre butikker skal drives videre etter samme strategi som i dag og at de ønsker å utvikle et enda tettere samarbeid med lokale leverandører og nordnorsk næringsliv, sier styreleder i D-gruppen, Helge Kræmer (64).

– Kjeden brutt

Han betegner sitt aksjesalg som en naturlig hendelse.

– Jeg har nylig overtatt hele Kræmer-konsernet – det vil si handel og eiendom. Aksjene i D-gruppen var eid gjennom et eget selskap og blir litt på siden av det vi skal konsentrere oss om fremover.

Også Bjørn Bendiksen (60) – som har gått fra stillingen som daglig leder ved Eurospar Tomasjord til å bli en del av administrasjonen i D-gruppen – sier at neste generasjon ikke ønsker å bli kjøpmenn.

– Min bestefar, Einar A. Bendiksen, hadde kolonialbutikk i Storskogen. Min far, Einar B. Bendiksen, fulgte opp med Matservice i Storgata – hvor jeg også startet. Nå er kjeden brutt, konstaterer han.

Norgesgruppen har i alle år–gjennom Morten Nordheim–vært representert i D-gruppens styre. Selv om hans arbeidsgiver blir eneeier, fortsetter han i rollen som medlem. Også det er et bevis på at kjøpet er en papirtransaksjon uten påvirkning for øvrig.

Svært motivert

Jim Theodorsen sier at han er veldig motivert for å jobbe sammen med den nye eieren.

– Som sagt er dette ikke snakk om en revolusjon. Jeg skal fortsatt ha fokus på det lokale og landsdelen i det meste vi foretar oss fremover.

På spørsmål om hvorfor samtlige lokale Eurospar-butikker er inne på 10 på topplisten for hele landet, svarer Morten Nordheim:

– Det er et ytterligere bevis på hvor unik driftsmåten i nord er. Dette er noe ledelsen i Norgesgruppen vil ta med seg og overføre til mer sentrale butikker.

– Vi har mye å lære av det som gjøres i Tromsø, både når det gjelder lokale leverandører og profilering.

Med eierskap i Kiwi, vil Norgesgruppen fra nyttår få nærmere 45 prosents markedsandel i Ishavsbyen.