– Turistene kommer fra metropoler som Tokyo og Paris. De kommer ikke hit for å se byen Tromsø, men for opplevelsene. De vil ut på landet, og leier gjerne en hytte.

Ordene tilhører Viggo Yttergård, gründer av Reserveverten AS. Bedriften tilbyr seg å administrere utleieforhold, renhold og vertsoppgaven ved utleie via Airbnb.

Da de i fjor startet opp i Tromsø var de lunkne til å ta på seg oppdrag i distriktene. Ett års erfaring viser imidlertid at feriehus og hytter i utkantene er ettertraktede leieobjekt for turister.

– Langt fra allfarvei må kanskje eieren selv få tak i noen som vil ta renhold og vertsoppgaven, men vi kan fortsatt administrere alt slik at eieren ikke trenger å hefte seg med utleiet, sier Yttergård, som trekker fram tromsøfolks hytter i Målselv som realistiske utleieobjekt til turister.

– Vi har mer fornøyde leietakere på boliger i distriktene. Mitt inntrykk er at turistene helst ikke vil bo i Tromsø sentrum, sier Yttergård.

– Ikke spark ut leieboer

iTromsø kjenner til at en enkelt utleiebolig på Brensholmen kan gi så mye som 30.000 kroner i inntekter per måned fra Airbnb – i vintersesongen, vel å merke.

Yttergård advarer likevel boligeiere mot å tro at det ligger raske penger i å sparke ut en leieboer for å satse på korttidsutleie på Airbnb.

– Ikke spark ut leieboeren din! Det er viktig at folk forstår at det nødvendigvis ikke er mer lønnsomt å leie ut på korttidsleie enn på langtidsleie. Leieinntekten er usikker og svinger voldsomt med turistsesongen. Når snittinntekt for hele året regnes ut, er det slettes ikke sikkert det er mer lønnsomt, sier Yttergård.

De som vil dra mest nytte av å leie ut på korttid er pendlere og folk som uansett ikke ønsker å leie ut på det vanlige markedet, samt de som har en bolig eller hytte som benyttes sporadisk.

– Av en eller annen grunn er det vanskeligere å få folk til å leie ut hytta enn hjemmet sitt, sier Yttergård.

– Potensial på 60.000,-

Magnus Hanssen er bysjef for bedriften Easylet som i likhet med Reserveverten administrerer utleie via Airbnb i Tromsø.

Han forteller om til dels betydelige inntekter for dem som velger å leie ut på korttid.

– Hva folk kan forvente av inntekter varierer mye med hva de leier ut. Vi administrerer for eksempel utleie på et hus som får inn 22.000 kroner på å leie i det ordinære markedet. I noen måneder er det booket på Airbnb for over 40.000 kroner. Potensialet er på over 60.000 kroner, sier Hanssen.

Blir skattlagt

De som bor i mer enn 50 prosent av boligen selv har til nå leid ut deler av den på korttidsleie uten å betale skatt. I noen eksempler betyr det flere titalls tusen kroner skattefritt inn hver måned i turistsesongen på vinteren.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 er det foreslått å fjerne fritak for beskatning ved korttidsutleie av boenheter i egen bolig.

Korttidsutleie er foreslått beskattet på nivå med kapitalbeskatning. I samme statsbudsjett foreslås det å senke skatten fra 24 til 23 prosent på boenheter du har mer enn 10.000 kroner i inntekt på.

Har du planer om å leie ut deler av boligen din via Airbnb vil inntektene bli beskattet, noe langtidsleie ikke blir i samme tilfelle.