I sommer og høst har kommunen og Perpetuum gått gjennom forutsetningene for en flytting av søppelhåndteringsanlegget i Tromsdalen.

Bakgrunnen er at det er ønskelig å få flyttet virksomheten bort fra Tromsdalen.

«Det er svært begrensede utviklingsmuligheter for selskapet, gitt både gjeldende plansituasjon og forslag til områdereguleringsplan for nedre Tromsdalen. Både for selskapets og samfunnets del vil det være en fordel at virksomheten flyttes bort fra Tromsdalen», skriver administrasjonen i kommunen i et saksfremlegg til formannskapsmøtet i neste uke.

En annen sentral grunn til flytteønsket, er å få samlet virksomhet knyttet til avfallshåndtering til Nord-Tromsøya.

– Det er både vedtatt i planene for området – og det er fattet et politisk prinsippvedtak om at man ønsker å samle renovasjonsvirksomhet til ett sted, sier Mette Mohåg, konstituert avdelingsleder for bymiljø i kommunen.

Da den overgripende reguleringsplanen for Smor-anlegget (sentralt miljø- og ressurssenter) på Skattøra ble vedtatt på slutten av 90-tallet, var en forutsetning at man skulle samle alt som handlet om søppel dit.

Les også: Har ventet syv måneder på svar fra kommunen

Tre alternativer

Kommunen og Perpetuum har hatt møter i sommer og høst der man har drøftet hvordan man skal gå videre.

Det som først og fremst må avklares er hvor Perpetuum skal reetablere seg på Skattøra.

Per i dag jobber man med tre tomtealternativer – alle tre i nær tilknytning til Remiks Miljøpark.

– Vi har tomter mer eller mindre ferdige, så nå vil det være opp til Perpetuum å finne ut om de ønsker å gå for en av disse, sier Mohåg.

De tre alternative tomtene er føgende:

• En tomt på cirka 15 mål like sør for Remiks mottaksanlegg for publikum. Den tomta kan imidlertid ikke ferdigstilles før avfallsdeponiet bak tomta er fylt igjen.

• En tomt på mellom 20 og 37 mål på andre siden av Ringveien vis-à-vis administrasjonsbygget til Remiks. Der må imidlertid sjøbunnen fylles ut før tomta kan ferdigstilles.

• En mindre tomt på åtte mål like sør for Kvitebjørns forbrenningsanlegg.

Vile ha økonomisk gevinst av den gamle tomta

Det må også finnes en løsning for hva Perpetuum skal få lov til å gjøre på sin tomt i Tromsdalen etter at avfallsvirksomheten er flyttet.

Selskapet selv ønsker å utvikle tomta for boligbygging, noe kommunen på sin side er skeptisk til.

I den såkalte «områdereguleringsplan for nedre Tromsdalen», er tomta regulert for noe bebyggelse, grøntarealer, samt parkering.

Perpetuum har ønsket å knytte flyttingen til Skattøra med en avtale om hva man kan gjøre med arealene i Tromsdalen. Dette har kommunen avvist.

– Det er to forskjellige type saker som vi ikke kan knytte sammen. Plan- og bygningsloven åpner ikke for at man kan gjøre det, sier Mette Mohåg.

Perpetuum på sin side skriver i et brev til kommunen at man er avhengig av å få en økonomisk bærekraftig avhending av tomta i Tromsdalen.

I tillegg er selskapet avhengig av å få til avtaler med de andre renovasjonsaktørene på Skattøra for at det skal være attraktivt for selskapet å flytte.