I regjeringas forslag til statsbudsjett er det foreslått en rekke kutt til frivillige organisasjoner, blant annet til Jussbuss og Juridisk rådgiving for kvinner (JURK) og Gatejuristene.

– Må kutte ei hel stilling

Herunder også Gatejuristen i Tromsø, som får 1.033.000 kroner i tilskudd på statsbudsjettet. Det er et kutt på 398.000 i sammenlignet med året før.

Kuttet får store konsekvenser for Gatejuristen Troms.

– Det betyr at vi må kutte ei hel stilling. Kuttet kommer i tillegg til nedtrappingsplanen fra fylkeskommunen. Vi driver allerede marginalt, og jeg håper de tar til vett, sier daglig leder i Gatejuristen Nina Merethe Walthinsen.

DRAMATISK: Nina Merethe Walthinsen er daglig leder i Gatejursiten i Tromsø. Hun forteller at det foreslåtte kuttet gjør at de må kutte en hel stilling.

Da fylkeskommunen kuttet i støtten til organisasjonen i vinter, uttalte Walthinsen til iTromsø:

– Kuttene i tilskuddet har stor betydning for oss siden vi driver helt marginalt. Vi synes det er veldig leit at fylkeskommunen ikke følger opp ettersom vi har flere og flere klienter fra hele Troms.

«Smålig»

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Lene Vågslid (Ap) som er leder av Stortingets justiskomité, har karakterisert kuttene til fri rettshjelp som smålig. Det gjør også tidligere fylkesrådsleder og nyvalgt stortingsrepresentant Cecilie Myrseth.

– Dette er et av flere smålige kutt av regjeringa, og i vårt alternative budsjett skal vi legge inn at Gatejuristen og andre får tilbake støtten sin, sier hun.

Kuttet selv

Kuttet fra fylkeskommunen Walthinsen sikter til, skjedde mens Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth var fylkesrådsleder. I desember, for under ett år siden, vedtok fylkestinget å kutte støtten til Gatejuristen med 100.000 kroner, etter forslag fra fylkesrådet.

Da gikk de fra 546.400 kroner i støtte fra fylkeskommunen i 2016, til 456.400 kroner i støtte i 2017. Fylkesrådet la inn kutt på ytterligere 100.000 hvert år fram til 2019, slik at Gatejuristen skulle få 245.550 kroner i 2019.

– Fylkeskommunen har ikke hatt inne noe fast støtte til Gatejuristen. Vi har bistått dem i ei tid det var vanskelig, men valgte i fjor å kutte fordi de da fikk økt støtte på statsbudsjettet. Jeg mener også at det bør være en statlig oppgave å støtte Gatejursiten i Tromsø, sier Myrseth.

Kutt til fylkeskommunen

Stortingsrepresentanten mener at fylkeskommunen hadde dårlig råd takket være regjeringa.

– Regjeringa har kuttet i faste overføringer, og i virkemiddelapparatet til fylkeskommunen. Det gjorde, og gjør, at fylkeskommunen har mindre midler å bruke på gode formål. Samtidig er ikke jeg fylkespolitiker lenger. Hva de velger å gjøre nå, må du spørre politikerne i fylkeskommunen om.

– Skjønner du at dere kan fremstå dobbeltmoralsk i denne saken?

– Jeg skjønner at du synes det. Jeg synes det er «far out». Jeg synes overhodet ikke man kan sette de to sakene opp mot hverandre på denne måten.

– Angrer du på at du kuttet til Gatejuristen som fylkesrådsleder?

– Man kan ikke angre på den type vedtak. Vi måtte få budsjettet til å gå opp, men jeg skulle ønske jeg hadde mer penger til å gjøre mer. Nå legger vi inn støtte i vårt alternative budsjett på Stortinget. Det er bra for Tromsø, og bra for Gatejuristen, sier Myrseth.