Under styremøtet fikk administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland, kritikk fra flere hold for å ha fremlagt et mangelfullt saksfremlegg.

– Jeg er verken for eller imot et PCI-senter i Bodø, men ut fra beslutningsgrunnlaget vi har fått presentert, er det veldig vanskelig for meg å ta stilling til saken, sa styrerepresentant Arnfinn Sundsfjord.

Han fikk støtte fra flere rundt bordet. Blant annet ble det etterlyst er risikoanalyse av hvordan etableringen vil påvirke behandlingstilbudet i Finnmark og i sørlige deler av Nordland.

Det ble også påpekt at dialogen med fagmiljøene hadde vært dårlig og at administrasjonen ikke har klart å forankre saken politisk.

Fornøyd med vetak

I forkant av styremøtet gikk også fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) ut og ba styret utsette behandlingen. Han mener verken Troms eller Finnmark har blitt tilstrekkelig inkludert i saken, da i motsetning til Nordland. Ifølge Ørnebakk vil et Helse Nord-vedtak bryte med samarbeidsavtalen mellom de tre nordligste fylkene og Helse Nord.

Fagmiljøet ved UNN var i tillegg raskt ute og kritiserte den nye Bodø-innstillingen.

Ifølge UNN-legene vil et PCI-senter i Bodø ikke gi fordeler til det store flertallet av hjertepasienter i regionen.

– Andre, lettere oppnåelige og langt billigere tiltak, er viktigere for å utjevne lokale forskjeller og styrke tilbudet i hele regionen, heter det i notatet.

Etter debatten i styret, reviderte Vorland innstillingen sin, og ba om to måneders utsettelse. Dette ble enstemmig vedtatt.

– Jeg er godt fornøyd med vedtaket, sier Vorland til iTromsø etter styremøtet.

Tar med seg kritikken videre

– Du fikk en del kritikk?

– Ja, men det tar jeg med meg i det videre arbeidet. Vi opprettet et fagråd i fjor høst, men det har ikke vært særlig mye aktivitet der. Det skal vi få gjort noe med. Jeg ser også at vi skulle ha utarbeidet en risikoanalyse. Likevel har jeg vanskelig for å se at tilbudet i Tromsø svekkes. Dersom to av legene der hospiterer ved senteret i Bodø, betyr det at vi trolig må styrke kapasiteten ved UNN, ikke redusere den. Det betyr også et bedre tilbud for Finnmark, svarer han.

– Stemmer det at Nordland fylkeskommune har blitt inkludert i prosessen i større grad enn de to nordligste fylkene?

– Nei, det stemmer overhodet ikke. I denne saken har jeg har hatt like mange møter med fylkesrådslederne i Finnmark og Troms. Det man derimot kan si er at Nordland generelt er mer fremoverlent når det gjelder hva vi driver med i Helse Nord. Det er kanskje naturlig, ettersom vi har hovedsetet vårt der. Jeg ser at vi kanskje må bli bedre på å selv ta kontakt og dele informasjon, svarer han.

Har tillit til administrasjonen

At UNN-tilbudet ikke vil svekkes, er avdelingsleder ved hjertemedisinsk avdeling i Tromsø, Thor Trovik, fullstendig uenig i.

– Om vi skal sende folk til Bodø, blir det våre mest erfarne operatører. Dersom det oppstår uforutsette hendelser, er vi nødt til å ha den kompetansen på plass. Det er klart det svekker oss, både rent praktisk og med tanke på faglig utvikling ved UNN, sier han.

Seksjonsoverlege og PCI-operatør Amjid Iqbal stiller i tillegg spørsmål om to måneder er nok tid til å få stablet et fagråd på beina og samtidig få utarbeidet en ordentlig og dekkende risikoanalyse.

– Administrasjonen mener at de klarer det, og det har vi tillit til, sier styreleder i Helse Nord, Marianne Telle.