– Det er noen plasser det kunne vært bedre brøytet. Fjoråret var det bra brøyting, men akkurat nå virker det som man ikke har fått ut alt av materiell og personell, særlig på Stakkevollveien, sier driftssjef Magnar Nilssen i Nobina.

SNØEN VAR VARSLET: Driftssjef Magnar Nilssen i Nobina har en viss forståelse for at alle veier ikke er like godt brøytet, etter det første snøfallet, men viser til at snøen var varslet. Foto: Ronald Johansen

Var varslet mye snø

Da iTromsø snakket med ham mandag formiddag, hadde han ikke helt oversikten over fremkommeligheten på de ulike bussrutene. Han mener meteorologene var klare i sine meldinger.

– Mandag morgen gikk det litt tregt, til tross for at det var varslet at det skulle komme snø i helga, og ganske mye snø. Folk er nok innstilt på at det går litt tregt i oppstarten av ny brøytesesong, men jeg regner med at de kommer for fullt på banen etter hvert, sier Nilssen.

Tar tid i starten

Entreprenørene som kjører på oppdrag for Tromsø kommune, skulle ifølge kontrakten være i beredskap fra og med helga i uke 40, lørdag 7. oktober. Ifølge konstituert enhetsleder for Bydrift, Leif Harald Pedersen, har kommunen leid inne 16–17 entreprenører til å brøyte fra Kroken i nordøst til Eidkjosen i sørvest, i tillegg til eget materiell og personell.

Den første snøen kom litt som julekvelden på kjerringa, innrømmer han.

– Vi har alt ute av det som skal være ute. Det bruker å ta litt tid i starten. Fredag var det barmark for dem som jobbet på anlegg, det tar litt tid å legge om fra barmark til snø, og at systemene får satt seg, sier Pedersen.

Syklister må passe på

All gravingen i gatene gir brøytesjåførene ekstra utfordringer, men også at bakken ikke har frosset ennå, byr på problemer.

– Det tar tid å få brøytet alt, blant annet må sjåførene ta hensyn til at marka er tint, og sjåførene må kjøre forsiktig for ikke å skade asfalten under snøen. All gravingen og at ikke alle grøftene er satt i ordentlig stand, er utfordrende. Særlig syklister må passe på og være ekstra oppmerksomme på grøftekantene, sier Pedersen.

Bortsett fra litt forsinkelser merket ikke Din Taxi spesielle problemer for sine biler mandag formiddag. Taxiselskapet er vant til at det første snøfallet skaper utfordringer hvert år.