Som iTromsø skrev 19. oktober, ber 40 leietakere på Kysten Fylkesrådet omgjøre vedtak om innføring av parkeringsavgift. De mener de ikke har økonomi til å betale en avgift på 60 kroner dagen.

Kunstnerne viser til at de av avhengig av bil på grunn av transport av materialer og kunst, og kjøring til bijobbene de er avhengige av økonomisk.

Vil ikke unnta grupper

Etter å ha klaget på vedtaket om innføring av parkeringsavgiften, kom svaret 23. oktober.

– Parkeringspolitikken skal brukes som virkemiddel for å øke kollektiv-, gange- og sykkelandelen. Vi har forståelse for at for enkelte grupper vil avgiften virke mer belastende enn for andre, eksempelvis for elever og kunstnere, og pendlere fra distriktet. Vi har likevel ikke valgt å unnta enkelte grupper fra avgiften, skriver Ane-Marthe Sani, fylkesråd for plan og økonomi.

TILDEKKET: Enn så lenge er parkeringsautomaten ved Kysten tildekket, men fra 1. november innføres parkeringsavgift også her. Foto: Kjetil Vik

Nå reagerer leietakerne som består av rundt 30 kunstnere, lyd- og filmarbeidere, forfattere, fotografer og Tromsø Husflidslag. De viser til leiekontraktene de har med Troms fylkeskommune og stiller spørsmål ved lovligheten av å kreve parkeringsavgift.

De krever en avklaring før avgiften innføres og engasjerer advokat Roar Bårdlund i Linnet & Co Advokatfirma.

– Parkeringsplass og brøyting av parkeringsplass inngår i leiesummen mine klienter skal betale hver måned. Det er i leieavtalene ikke sagt noe om begrensning i tidsperiode for den parkeringsrett som tilkommer mine klienter, skriver Bårdlund på vegne av leietakerne i et brev til fylkesrådet.

Begjærer forføyning

Han mener fylkeskommunen gjennom et forvaltningsvedtak ikke ensidig kan endre de privatrettslige vilkårene i leieavtalen til ugunst for leietakerne.

– Jeg ber om at Troms fylkeskommune omgående opphever vedtakene om parkeringsavgift og reduksjon i parkeringstid, og også omgående fjerner skilt som Tromsø Parkering nylig har satt opp i forkant av parkeringsarealene. Dersom fylkeskommunen ikke imøtekommer kravet, vil advokaten fremme en begjæring om midlertidig forføyning på Nord-Troms tingrett om at vedtakene tilsidesettes til eventuell rettskraftig dom foreligger.

Katastrofalt

Fotograf Grete Andrea Kvaal har jobbet på Kysten i 23 år. Hun skryter av det gode samarbeidet de har og hvor god arbeidsplass det er.

– Det har vært skapt utrolig mye bra kunst på Kysten, samtidig som det har skjedd en klar forverring av vår arbeidssituasjon de siste årene, sier Kvaal.

Kunstnerne reagerer på at fylkespolitikerne på den ene siden skryter av kunstsatsingen sin og viser til Kysten som et flaggskip i satsingen, samtidig som kårene til kunstnerne blir stadig dårligere.

– Leiemarkedet i Tromsø er beinhard og Kysten er den plassen hvor det er økonomisk mulig, samtidig som det er parkering. Avgiften er katastrofal for mitt vedkommende og står i strid med fylkes kulturpolitiske målsetting, sier billedkunstner Arnold Johansen.

Mangler innsikt

Han får støtte av Britt Halvorsen, regionleder for Norske Kunsthåndverkere i Nord-Norge.

– Vi er alle profesjonelt utdannede kunstnere. Vi kan ikke leve av kunsten og må ha to til tre bijobber ved siden av. Det er lite inntjening på det vi produserer, sier Halvorsen.

Når fylkeskommunen i avslaget viser til satsing på at flere skal ta buss eller sykle, mener hun de ikke har skjønt at de som andre næringsdrivende er avhengig av bil.

– Vi har følelsen av at alle vil ha kunst, men ingen vil ha kunstnere. Dersom vi må bruke buss eller sykkel, viser det at politikerne mangler innsikt i vår arbeidssituasjon.

– Vi nærmer oss smertegrensen økonomisk

Med parkeringsavgift på 1.200 til 1.800 kroner i måneden, på toppen av flere tusen kroner i husleie, mener kunstnerne er mer enn de kan bære.

– Vi nærmer oss smertegrensen økonomisk. Kunstnere tjener 7.000 kroner i måneden snitt, og vi blir belastet med samme avgift arbeidstakere som tjener fem ganger mer enn oss, sier Marit Landsend.

Samtidig er hun glad for å ha tilbudet på Kysten.

– Vi er glade i Kysten. Det er vår arbeidsplass, og dersom den forsvinner spres alle kunstnerne. Det kollegiale og fagmiljøet blir brutt opp.

P-kort forsinket

Nå frykter kunstnerne at de må flytte ut av Kysten og etablere atelier hjemme.

– Jeg må vel rydde en loftsbod for å jobbe hjemme, sier Torunn Ovanger.

Nå har fylkeskommunen selv gitt leietakerne en avgiftspause, Tirsdag fikk de en epost om at parkeringskortene er en uke forsinket og at det inntil videre er «fritt valg å betale avgift som leietaker (60 kroner dagen) eller som gjest (20 kroner timen)».